Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Neddragning av vårdplatser på Ö-viks sjukhus

Insändare
Vad gör vår region för att locka hit fler sjuksköterskor?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Izabelle Nordfjell

Annons

Örnsköldsviks sjukhus har upprepade gånger öppnat upp tillfälliga vårdplatser för att kunna vårda våra äldre och ofta multisjuka patienter (inte covidsjuka). För oss på golvet har denna omställning resulterat i ökad stress, ökad arbetsbelastning, extrapass och övertid. Vi oroar oss ständigt över hur morgondagen kommer att se ut. Kommer vi att ha sängplatser till våra patienter?

Annons

Trots rådande situation med omfattande överbeläggningar har Regionen Västernorrland fastslagit att pengar ska sparas vid regionens sjukhus. Detta på grund av stora utgifter, bland annat för hyrpersonal. Ett förslag är minska antalet vårdplatser på Örnsköldsviks sjukhus med sex stycken genom att slå ihop medicinavdelning 2 och 3. Här fodras en stor kostnad för ombyggnation av Wemerbyggnaden. Så omfattande att frågan måste lyftas i regionfullmäktige.

Annons

Fastslås ett sådant beslut kommer vi sjuksköterskor på respektive avdelning behöva utöka våra kompetensområden att omfatta akut stroke, rehabilitering, hematologi och njurmedicin. Av förståeliga skäl kommer dessa patientkategorier inte få de professionella sjuksköterskor de såväl behöver.

På medicinavdelning 3 vårdas strokepatienter. Socialstyrelsen definierar en strokeenhet som en enhet på ett sjukhus som enbart/övervägande tar hand om strokepatienter. Om en sammanslagning genomförs kommer det inte finnas någon strokeenhet på Örnsköldsviks sjukhus.

Tydligt är att bristen på sjuksköterskor är en stor del till varför besparingar är nödvändiga. Det vi undrar är vad Region Västernorrland gör för att förbättra våra arbetsvillkor? Vad gör vår region för att locka hit fler sjuksköterskor? För det vi ser nu är inte lockande!

Och ja, vi förstår att neddragningar av vårdplatser har ekonomiska motiv. Vi förstår att det är många siffror att vårda för att styra skutan framåt. Och ja, vi förstår att vi ska effektiviseras likt fabrikerna längs vår kust. Det vi inte förstår är vilka patienter vi inte ska vårda om neddragningarna genomförs. Det vi ser när vi går till jobbet är inte siffror, det vi ser är sjuka patienter som inte minskar i antal i takt med antalet vårdplatser.

Annons

Kom ihåg att det är val i höst. Kom ihåg att det är vi medborgare som väljer vilka politiker som ska leda och besluta i vår region. Kom ihåg att ta ett välgrundat beslut vid nästa val, det kommer vi göra.

Orolig personal på medicinavdelning 3

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy