Annons

Annons

Annons

Coronaviruset i Örnsköldsvik

Rusning efter snabbtester i Ö-vik: "Sålde slut på en gång"

De förändrade testrutinerna kring covid-19 har ökat trycket på försäljningen av snabbtester hos apoteken.

På Apoteket Örnen i Örnsköldsvik sålde testen slut direkt när de nya riktlinjerna kring PCR-test presenterades.

Text

Apotekschefen Pauline Nordlinder har fyllt på lagret med snabbtester.

Bild: Izabelle Nordfjell

Annons

I förra veckan meddelade Folkhälsomyndigheten nya direktiv kring PCR-testningen. Nu prioriteras testen bland annat för vården eftersom testkapaciteten inte längre räcker till.

För att fastställa att du är smittad av covid-19 räcker det nu istället med provsvar från antigentester, så kallade snabbtester, som säljs på apoteken.

På snabbtesthyllan hos Apoteket Örnen gapade det tomt efter de nya riktlinjerna.

Annons

– Trycket blev jättehögt, vi sålde slut på en gång när riktlinjerna förändrades, säger Apotekschefen Pauline Nordlinder.

I helgen fylldes dock lagret på och att det är ett stort tryck på att köpa testerna märker apoteket av.

– Vi kommer se till att vi har tester hemma och vår distributör säger att det är god tillgång på tester. Vi försöker ha ett extralager hemma om trycket ökar ytterligare.

Annons

De säljer både snabbtester där man först hostar och spottar i en kopp och tester där du petar in en tops i näsan. 15 minuter efter test kommer ett provsvar.

Apoteket Örnen är precis som tidigare distributör av PCR-testerna som bland annat kan användas av skolelever och personer som arbetar inom vården. De har en maxkapacitet på 130 test-kit per dag.

– Framförallt märker vi av att många hämtar ut test på måndagar. Vi skickar iväg mellan 80 och 130 tester per dag.

Apoteket Örnens lager tömdes när

Bild: Izabelle Nordfjell

Fakta

Prioriterade grupper för PCR-provtagning


Dessa grupper kan provta sig med PCR-test när de har symtom som talar för pågående infektion med covid-19:

– Personer som inte har möjlighet att arbeta hemifrån, inklusive elever i grund- och gymnasieskola eller motsvarande skolformer. Provtas via 1177, Vårdguidens e-tjänst.

– Personer med medicinsk indikation där läkare bedömer att diagnos har betydelse för fortsatt patienthandläggning. Provtas inom vård och omsorg, det vill säga på sjukhus eller via hälso-/vårdcentraler.

– Personal inom hälso- och sjukvård och äldreomsorg. Detta omfattar inte administrativ personal inom hälso- och sjukvård eller personal inom funktionshinderomsorg, LSS, socialpsykiatri eller barnomsorg. Provtas genom egenprovtagning via 1177, Vårdguidens e-tjänst samt via sjukvården.

– Personer som haft covid-19 de senaste tre månaderna rekommenderas inte testning vid nya symtom. Tidigare gällde att personer som haft covid-19 de senaste sex månaderna inte rekommenderades testning.

Källa: Region Västernorrland

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan