Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
AFS: Även mindre partier borde få valsedlarna betalade

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Annons

Jag engagerade mig politiskt i ett val första gången 2018. På valdagen körde jag över 20 mil bil när jag avlämnade valsedlar till vallokaler i Västernorrland. Min hustru körde drygt 10 mil och partikamrater i ytterligare 18 bilar hjälpte till. Ändå hade de sista vallokalerna i Ånge kommun våra valsedlar på plats först efter lunch på valdagen. I jämförelse är de etablerade partierna garanterade att deras partivalsedlar (valsedel utan kandidatnamn) finns på plats genom valnämndens försorg, enligt bestämmelser i vallagen. Dessutom beslutar valnämnden i många kommuner att även distribuera samma partiers namnvalsedlar (valsedel med kandidatlista). Inte ovanligt är också att etablerade partier samarbetar inofficiellt om utkörning av namnvalsedlar. Ett samarbete som andra partier inte släpps in i. Det finns 6000 vallokaler i landet, varför valsedelsdistribution är en enorm logistisk apparat.

Annons

Annons

Ett nytt eller litet parti får också bekosta valsedlarna själva. De etablerade får partivalsedlar gratis och fria namnvalsedlar upp till ett antal som motsvarar det trippla antalet röstberättigade. Värdet för till exempel Socialdemokraternas fria kvot namnvalsedlar i riksdagsvalet är ungefär 1,2 miljoner. Det är alltså beloppet vi som litet parti ska lägga ut själva för samma mängd namnvalsedlar, medan Socialdemokraterna får kostnaden till skänks av skattebetalarna.

Det valsystem jag trodde var rättvist, visade sig vara en katastrof. Dessutom agerade valadministrationen i kommunen så illa 2018, att jag JO-anmälde den. Anmälan ledde till att JO yttrade allvarlig kritik mot kommunen, något denna tidning tidigare skrivit om (även om partitillhörigheten hos anmälaren nogsamt utelämnades).

Mina erfarenheter gjorde att jag lämnade in ett medborgarförslag till fullmäktige om att valsedelsdistributionen borde ombesörjas av den kommunala valadministrationen. Förslaget har nu beretts i valnämnden och kommunstyrelsen. Man förordar fullmäktige att avslå förslaget.

Min dotter har i den kommunala skolan i Bjästa och senare på gymnasiet, fått lära sig att Sverige är en demokrati. Vi läser tillsammans på Forum för levande historias hemsida, att ett villkor för att demokrati ska råda är att fria och rättvisa val hålls. Nu uppmanar jag valnämndens ordförande Mattias Öberg (S) att lösgöra sig från skuggorna och inför oss och allmänheten förklara just på vilket sätt det svenska valsystemet, inklusive valnämndens agerande i Örnsköldsvik, är just ”rättvist”.

Annons

Annons

Och ja, det svenska valsystemet är unikt i Europa. De flesta europeiska länder, inklusive Ryssland, Polen och Ungern, använder sig av partigemensamma valsedlar. Partierna ansvarar inte för någon valsedelsdistribution. I mitt yrkesarbete vistas jag i en internationell miljö på högskola och har kontakt dagligen med högt utbildade människor från vitt skilda länder. Vid de tillfällen jag har beskrivit för sådana arbetskontakter hur det svenska valsystemet fungerar, har alltid reaktionen varit densamma. De har skrattat rakt ut.

Sven Valerio, Alternativ för Sverige

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy