Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
IOGT-NTO: Systembolaget hotas av gårdsförsäljning

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Robbin Norgren

Annons

Replik på ”L: Låt oss köpa lokal dryck vid ”källan”” (ÖA 18/1).

Annelie Luthman (L) gör gällande att huvuddelen av producenterna ligger utanför tätorter och stadskärnor. Det stämmer inte. Idag befinner sig en majoritet av svenska tillverkare av alkoholdrycker i städer och tätorter. Det är även troligt att nya företag kommer att placera sig i städer då kunderna är fler och försäljningen därmed större. Enligt Livsmedelsverket är redan idag 6 av 10 mikrobryggerier belägna i storstäder. Alla turister och besökare har möjlighet att köpa de lokala alkoholprodukterna direkt via Systembolaget. Luthman menar också att det inte är troligt att gårdsförsäljning kommer att påverka folkhälsan, vilket inte heller stämmer.

Annons

Annons

I en vetenskaplig rapport från 2017 uppskattas att effekten av att avskaffa Systembolagets ensamrätt skulle bli 31 procents ökning av konsumtionen. Antalet dödsfall orsakade av alkohol skulle öka med 1 400 per år, rattfylleri med 8 000 fall och polisanmälda misshandelsfall med nästan 29 000 enligt samma bedömning. Alkoholen är en stor förlustaffär både för samhället i stort och för staten. Visst tar staten in en del pengar, framför allt i form av alkoholskatter, plus en liten vinst från Systembolaget. Statens kostnader för alkoholen är dock betydligt större än intäkterna. Detsamma gäller för både kommuner och regioner, liksom samhället i stort.

EU-rättslig praxis, samt tidigare svenska och norska utredningar, visar att gårdsförsäljningsförslaget skulle innebära att Systembolagets detaljhandelsmonopol upphör att existera och att förslaget skulle strida mot EU:s regler om varors fria rörlighet.

Det presenterade förslaget kommer heller inte att stärka landsbygden, vilket var den centrala målsättningen för ett införande av gårdsförsäljning. Förslaget innehåller inget som särskilt stärker alkoholtillverkare på landsbygden, framför allt då den stora majoriteten av svenska alkoholtillverkare befinner sig i städerna. De små tillverkarna skulle dessutom missgynnas av förslaget eftersom de är beroende av Systembolaget och TSLS-systemet.

Det finns ingen anledning att sätta så mycket på spel vilket man gör med både folkhälsan och alkoholmonopolet, bara för att några turister ska få köpa alkohol ”direkt från källan”.

Per Sundin, IOGT-NTO Backsjö

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy