Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Västernorrlands län

Insändare
Replik: Kortsiktiga förslag från Vänsterpartiet löser inget

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Sjukhusen i Västernorrland.

Bild: Arkivbild

Annons

Replik på ”V: Regionen borde förstärkt sjukvården med överskottet” (ÖA 19/1).

Situationen inom vården i Västernorrland är ansträngd. Två års pandemi innebär stora påfrestningar samtidigt som det finns en brist på personal och resurser. Så långt är vi ense med Vänsterpartiet i deras analys av regionens utmaningar.

Annons

Annons

De tillfälliga statliga medel som skjutits till har varit avgörande för att Region Västernorrland kunnat möta utmaningarna. Att veta att regeringen lyssnar när vi som region berättar om våra behov är en trygghet. Tack vare dessa tillfälliga tillskott har vi kunnat bemanna vaccinationscentralerna under distributionen av de två första doserna, vi har kunnat förstärka smittspårning, testning och självklart även covid-vården, men också stötta kollektivtrafiken som tappat intäkter, folkhögskolor som behövt ställa om till distansundervisning och hantera kostnader för sjukresor som anpassas för att minska smittspridning.

Men Vänsterpartiet vill använda tillfälliga medel för permanenta kostnadsökningar som finns kvar när tillskotten försvinner. Hur man tänker sig lösa det? Med personaluppsägningar eller med skattehöjning? Under vår mandatperiod har ingen medarbetare i vården sagts upp för att minska kostnaderna. Vill Vänsterpartiet göra annorlunda?

Prioriteringarna i årets lönerevision omfattar 12 grupper som får en lönepott som överträffar avtalets 2,16 procent. För till exempel barnmorskor inom förlossningsvården som jobbar både kväll och helg blir ökningen 6 procent och för biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor 5 procent. Detta är långsiktiga satsningar som bygger på regionens systematiska löneöversyn. Vi har under 2021 kunnat erbjuda 86 sjuksköterskor möjlighet att med bibehållen lön utbilda sig till specialistsjuksköterskor. Det är en långsiktig insats. Västernorrland har som en av fyra regioner i landet minskat hyrberoendet, genom ett långsiktigt arbete på enhetsnivå. Finns det mer att göra? Absolut – men vi kommer inte ställa oss bakom Vänsterpartiets kortsiktiga lösningar som riskerar framtiden.

Sara Nylund (S), Anna Strandh Proos (M) och Ingeborg Wiksten (L), Region Västernorrlands personalpolitiska utskott

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy