AnnonsHärnösands kommun

Så gör du rätt gymnasieval – då har du bäst förutsättningar att lyckas: "Välj med ditt hjärta"

Går du på högstadiet och funderar på vilket program du ska välja på gymnasiet? Du är inte ensam, men innan du bestämmer dig finns det några saker som är viktiga att tänka på.

– Välj en inriktning som du är intresserad av. Då har du bäst förutsättningar att lära dig, ha roligt, må bra och i förlängningen gå ut gymnasiet med godkända betyg, säger Jessica Galin Björk, studie- och yrkesvägledare på Härnösands gymnasium.

Jessica Galin Björk är studie- och yrkesvägledare på Härnösands gymnasium.

Just nu sitter tusentals högstadieelever över hela landet och funderar på vilket program de ska välja på gymnasiet. De drunknar i information och valmöjligheterna kan kännas oändliga.

Idag finns det massor av inriktningar och det är många som tror att deras slutgiltiga val gäller för hela livet.

– Du kan alltid gå vidare oavsett vilket val du gör nu. Gymnasiet stänger inga dörrar, det öppnar dörrar. Du måste lyssna på vad du själv vill. Ur ett livsperspektiv är det avgörande med en gymnasieexamen, inte vilket program du har examen från, säger Jessica Galin Björk, studie- och yrkesvägledare på Härnösands gymnasium.

Här är samtliga gymnasieprogram som Härnösands kommun erbjuder

Hon berättar att det fortfarande finns fördomar kring de olika gymnasieprogrammen och föreställningar om att den elev som nått de högre betygen i grundskolan ”måste" välja ett mer teoretiskt gymnasieprogram. Men det stämmer inte. Johanna Nilsson, före detta elev på Härnösands gymnasium, blev själv ifrågasatt när hon valde att läsa vård- och omsorgsprogrammet.

– Jag hade bra betyg i grundskolan och fick frågan varför jag vill kasta bort mina betyg genom att gå ett lärlingsprogram, men jag har alltid tyckt om att hjälpa människor.

Välj med ditt hjärta – och lyssna bara på dig själv.

Redan som liten ville jag bli ambulanssjuksköterska, säger hon. Johanna Nilsson stod på sig och våren 2020 tog hon studenten. Idag är hon mer än nöjd med sitt gymnasieval – och hyllar upplägget på utbildningen.

– Jag fick en yrkestitel redan på gymnasiet. Som undersköterska behöver jag aldrig oroa mig för att bli arbetslös. Jag är även väldigt bekväm i min yrkesroll eftersom jag har praktiserat regelbundet under hela gymnasietiden, säger hon.

Sök till gymnasiet i Härnösand och se programutbudet här

Johanna Nilsson har aldrig ångrat att hon valde att läsa vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet.

Efter studenten fick Johanna Nilsson jobb hos kardiologen. Att arbeta på sjukhus är något som hon även är intresserad av i framtiden, men då i rollen som sjuksköterska. Johanna Nilsson är inne på sin andra termin med beräknad examen 2024.

– Jag vill först och främst rikta in mig på akutsjukvård, men det finns oändliga möjligheter som sjuksköterska, säger hon och vill passa på och ge några goda råd till de som ska välja gymnasieprogram.

– Jag har flera vänner som valde samma program som sina klasskompisar. De tänkte inte på sig själva, eller vad de var intresserade av. De hade inte roligt under sin gymnasietid. Välj med ditt hjärta – och lyssna bara på dig själv.

Kontakt och information till studie- och yrkesvägledare hittar du här

Fakta

3 tips inför gymnasievalet

● Lyssna mindre på dina kompisar och föräldrar och mer till dig själv. Välj det
program/inriktning som du är intresserad av.

● Tänk på att du väljer inriktning för de kommande tre åren - inte för livet.
● Det är enklare att få bra betyg och bli godkänd på en utbildning som du verkligen är intresserad av.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Allehanda.ses redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy