Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
L: Låt oss köpa lokal dryck vid ”källan”

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Robbin Norgren

Annons

Under december lade en statlig utredning fram ett förslag till regeringen om att genomföra lättnader i alkohollagen.

Detta förslag skulle göra det möjligt för besökare från när och fjärran att handla till exempel öl, gin, whisky eller annan alkoholhaltig dryck direkt hos små tillverkare.

Liberalerna anser att detta är på tiden och mycket väl går att förena med en restriktiv alkoholpolitik och att EU:s undantag gällande Systembolagets ställning inte kommer riskeras. Att anta att gårdsförsäljningen skulle vara till nackdel för folkhälsan kan knappast anses som troligt. Om alla besökare skulle köpa hela den tilltänka ransonen vid ett besök skulle det bli mindre än en 0,5 % av den totala alkoholkonsumtionen i landet. Att gårdsförsäljning skulle göra alkohol mer tillgängligt är också en överdrift med tanke på av huvuddelen av producenterna ligger utanför tätorter och stadskärnor.

Annons

Annons

Nu återstår bara att se om regering och riksdag har en tillräckligt stark vision om att den småskaliga tillverkningen av öl, vin och sprit ska få chansen att utvecklas i vårt land och i vårt län. Det kommer också visa sig om vi har beslutsfattare som inser vikten av en besöksnäring som får växa bland annat genom mat och dryckeskultur. Idag kan man besöka en tillverkning och provsmaka men får inte ens köpa med sig ett par flaskor av produkten man just stött på.

Både i Ångermanland och Medelpad finns flera framgångsrika bryggerier som alla bör få sälja sina produkter direkt till kund. De mycket strama tidsramar som föreslås i utredningen och de små kvantiteterna för köp som kommer tillåtas bör justeras men viktigast just nu är att bara komma till skott med en lättnad i lagen.

Annelie Luthman, riksdagskandidat Liberalerna

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy