Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Familjeliv

Insändare
Barnläkare: Inte konstigt att föräldrar drar olika slutsatser om covidvaccin

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Arkivbild

Annons

I en opinionsartikel i Läkartidningen 2021-09-21 ifrågasätter ett tjugotal läkare Folkhälsomyndighetens rekommendation att barn och unga från 12 års ålder bör vaccineras mot covid -19. Som skäl anges främst bristande kunskap om eventuella negativa långtidseffekter av vaccinet och att sjukdomen hos unga vanligtvis bara ger lindriga eller inga symtom och praktiskt taget ingen risk att avlida.

I en kommentar skriver Josef Milerad som är ordförande i Svenska skolläkarföreningen att vaccination av alla svenska barn i åldern 12-17 år, totalt ½ miljon barn, skulle innebära att man förhindrade 110 sjukhusinläggningar, varav 35 intensivvårdsfall och ett dödsfall. Detta enligt beräkning som gjorts av en amerikansk vaccinationsmyndighet. Behovet av sjukhusvård orsakas främst av hyperinflammationstillstånd som kan drabba vissa efter covid -19.

Annons

Annons

Slumpen kan förstås göra att antalet dödsfall istället kan bli noll eller några. Men under den första vågen av coronavirus såg man ingen ökad dödlighet bland barn och unga. I sammanhanget kan det tilläggas att ett 30-tal barn i åldern 1-16 år varje år avlider i trafiken i Sverige. Även om barn under 12 år ingår i den siffran är det flera gånger större risk för ungdomar att dö i trafikolyckor än av covid -19.

Folkhälsomyndigheten skriver på sin hemsida att en studie från april-maj 2021 visade att 30 procent av ungdomar 11-19 år hade antikroppar mot covid -19. Det var innan man började vaccinera de åldrarna. Antikropparna är en följd av genomgången infektion. Om de här ungdomarna verkligen behöver något vaccin kan diskuteras eftersom genomgången sjukdom ofta ger bättre immunitet än vaccination. Kanske skulle det räcka med en spruta, men FHM har gjort sina rekommendationerna enkla och rekommenderar två doser till alla.

Ett idealiskt vaccin kännetecknas av att en enda dos ger hundraprocentigt, livslångt skydd utan biverkningar. Det finns inget vaccin som helt uppfyller de kraven. Men exempelvis stelkrampsvaccin som vi ger barn på BVC och inom skolhälsovården ger långvarigt skydd och har bara små biverkningar i form av smärta runt stickstället och kortvarig feber. I Sverige insjuknar en handfull personer årligen med stelkramp och det brukar röra sig om kvinnor i 60-70 års ålder som inte fått någon påfyllnadsdos  sedan skolan och då har vaccinet gett skydd under ett halvt sekel. (Man bör fylla på stelkrampsvaccin när det gått 20 år sedan föregående dos).

Annons

Med vaccin mot covid -19 förhåller det sig tyvärr annorlunda. Skyddet är varken så tillförlitligt eller långvarigt som man skulle önska. Det har också kommit en hel del biverkningsrapporter. Enligt uppgift i Läkartidningen 22-01-10 har 50 personer hittills fått ersättning från Läkemedelsförsäkringen för skador till följd av covidvaccin. Mest handlar det om hjärtmuskelinflammation och inflammation i hjärtsäcken. Sådana komplikationer kan man få både av vaccinet och av sjukdomen. Det totala antalet biverkningsrapporter lär vara över 75 000 till och med september i fjol. Siffran bör förstås relateras till att flera miljoner vaccindoser getts bara i vårt land.

Annons

Mot bakgrund av ovanstående är det inte konstigt att olika föräldrar och ungdomar kan komma till skilda slutsatser om man vill tacka ja eller nej till erbjudandet om vaccin mot covid -19. Jag är övertygad att alla föräldrar önskar sina barns bästa – och man är varken bättre eller sämre förälder beroende på hur man ställer sig till corona-vaccination. Men det är viktigt att vi respekterar varandras beslut.

Det bör tilläggas att vuxna och framför allt äldre har betydligt större nytta av av coronavaccin än ungdomar eftersom de löper större risk för allvarligt sjukdomsförlopp. Så ju äldre man är, ju större anledning att ta vaccinet.

Harald Gustavsson, barnläkare Örnsköldsvik

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy