Annons

Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Läsartext
Anders och Marina satsar vidare på Näsbacka Gård – ny investering för djurens trivsel

Så har då ytterligare ett år lagts till handlingarna. Det finns många olika yrken och ett av de mer slitsamma är att vara bonde. Då är det inte bara att göra sina nio timmar, utan ofta är det dygnet runt-passning. För Anders och Marina Eriksson på Näsbacka Gård utanför Hemling händer det att man får gå från middagen, därför att en ko håller på att kalva.

Detta är en läsartext.

Det strävsamma paret Marina & Anders Eriksson inne i ladugården med 120 mjölkkor.

Annons

Ett förnämligt bondepar som sliter för att få verksamheten att gå runt, men yttre faktorer gör att lönsamheten blir bara sämre och sämre hur de än kämpar på. Till sin hjälp har de anställt Susanne Persson, för att hjälpa till med allt som hör till skötseln av 120 mjölkkor och ungefär lika många ungdjur. Ibland hoppar även Marcel Schmeitz in.

I fjol var det inte känt hur bränsle- och elpriset kommer skena iväg, vilket ger huvudbry för alla, men speciellt till de som ska ta hand om och hålla en stor djurskara vid god hälsa, samt hålla landskapet öppet för djurens foder och allas vår trevnad.

Allt slits i en ladugård, både genom yttre och inre påverkan. 20 år efter att den nya ladugården byggdes, beslutade sig Anders och Marina för att byta ut hela inredningen. En investering som gjort ett stort hål i plånboken, men var nödvändig för att förhindra djurskador. Jag fick förmånen att vara behjälplig i projektet och på så vis komma närmare en storbondes dagliga liv.

Annons

Annons

Näsbacka Gård ligger i Näset utanför Långviksmon, där Marina & Anders Eriksson driver ett modernt familjejordbruk.

Byta inredning skulle inte ha varit något problem om byggnaden varit tom på djur, men så var inte fallet. Innan den nya inredningen kom hem hann det bli höst, vilket medförde att arbetet fick skötas sektionsvis. Man kan känna sig liten när det gäller att vara bland kor på dryga 800 kilo. Vid ett tillfälle höll jag på att bli duschad av en kossas urin, men jag hann hoppa undan i tid.

Arbetet fortskred hela hösten med att riva ut det gamla och skyndsamt montera upp den nya inredningen tillverkad av tjock plast. I liggbåsen monterade vi in gummimattor med en skumgummimadrass under. Varje matta skulle slås fast ordentligt med många spikpluggar. När de första båsen stod klara kunde man se hur korna var mycket avvaktande till att lägga sig ned och vila. Det är när kon vilar och idisslar, som mjölken rinner till.

De nya båsavskiljarna på plats strax före jul.

Arbetet med alla båsen var färdigt strax före jul. Den röda inredningen gav julstämning och då hör jag en ljuv kvinnostämma komma sjungande julsånger. Tack Marina för den underbara julupplevelsen, som jag sent ska glömma.

Korna verkar trivas på Näsbacka Gård liksom makarna Eriksson.

Eilert Hägglund

Kossorna har lagt sig tillrätta i de nyrenoverade kobåsen.

Annons

Annons

Till toppen av sidan