Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Replik: Mer vindkraft löser inte problemet

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Mikael Andersson

Annons

Replik på ”MP: Moderat energipolitik är största hindret för billigare el” (ÖA 29/12).

Lorentz Tovatts inlägg har många faktafel och är kraftigt vinklat till förmån för vindkraft. Tovatt säger att: ”kärnkraften är marknadsmässigt ohållbar”. Det är grundat på fel premisser. Det beror enbart på att MP tillsammans med S i regeringsställning 2014 belade kärnkraft med en extra effektskatt med syfte att göra den dyr. Språkröret Åsa Romson: ”nu har vi tagit beslut om att lägga ner fyra kärnreaktorer”. Det ändrade hon sedan för att regeringen skulle slippa betala skadestånd till ägarna av kraftverken men den införda effektskatten fick samma syfte.

Annons

Påståendet ”vindkraften bär sig ekonomiskt”. Ja, just nu på grund av att den är kraftigt subventionerad med hjälp av elcertifikat – något som alla vi användare får finna sig i att betala som ett påslag till elpriset. Vindkraften behöver inte heller betala för att bygga ut elnätet för distribution, vilket övrig kraft måste göra. Är vindkraft verkligen så billig när jag måste vara med och betala elcertifikat för att få den?

Annons

MP inser inte att vindkraft fungerar bara när det blåser. Vi häruppe i Norrland vet att när kylan slår till, då blåser det inte och vindkraftverken står stilla. Resultatet är skenande elpriser på grund av import från gasdrivna kraftverk från kontinenten samt start av det oljedrivna kraftverket i Karlshamn. Det är fossilkraft så det bara sjunger om det. När Karlshamnsverket går för fullt som redan i september i år bränner man 140 000 liter olja i timmen. Det motsvarar att 4 800 000 bilar körs 70 km under ett dygn. Karlshamnsverket hade inte behövt startas om några av de fyra reaktorerna varit kvar! Hur gick det nu med den gröna approachen, Tovatt?

Jag är inte lika naiv som MP, som tror att flera vindkraftverk löser vårt energibehov. S nye energiminister Khashayar Farmanbar anser också att ”det är vindkraft, inte kärnkraft, som kommer att lösa framtidens energiförsörjning”.

Jag hoppas och tror att svenska folket förstår att orsaken till vårt höga pris ligger sju år bakåt i tiden och beror på en kunskapsbrist och alltför idealistisk inställning hos ansvariga politiker i MP och S. Kan MP föreslå någon annan energikälla än kärnkraft blir också jag glad. Mer vindkraft löser inte problemet.

Annons

Dessutom hotar energiministern Khashayar Farmanbar med att den kommunala vetorätten ska tas bort, regeringen ska kunna köra över kommunerna och placera ut vindsnurror efter eget skön (men inte i Nacka kommun där Khashayar bor). Det är ju rena kommunistfasonerna som syns i Kina, Ryssland med flera diktatoriska stater.

Annons

”Den enda energikälla som på kort sikt har potential att snabbt kunna ge Sveriges gröna industrier den energi de behöver är vindkraften”.

En ännu högre grad av utbyggnad av vindkraften löser inte problemet med att framställa mer elenergi utan ger bara större obalans i elnätet. Vem vill ha tillgång till elenergi intermittent? Vad säger ni till till exempel Banverket eller Facebooks serverhall i Luleå; ”Tyvärr släcker vi ner er ett tag”.

SMm

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy