Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Insändare
SSU: Sätt bra skollokaler framför skattesänkningar

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Ännu en gång larmar elever om skollokaler som inte håller måttet. Det stämmer helt med vår egen erfarenhet från både högstadiet och gymnasiet. Från första dagen på förskolan till studenten ägnar vi en stor del av våra liv i skolan. Miljoner unga, för att inte tala om all personal som jobbar i skolans lokaler, har skolan och förskolan som arbetsplats. Då måste arbetsmiljön vara bra.

Annons

Själevadskolan och Parkskolan är två skolor i Ö-vik som fått kritik för dåliga lokaler.

Bild: Robbin Norgren

Annons

Örnsköldsviks kommun behöver rusta upp många av sina skollokaler. Tyvärr är det inte så enkelt som att kräva av kommunen att skolorna renoveras. Även om Örnsköldsviks kommun har det gott ställt jämfört med andra kommuner är det mest småpengar som går att renovera för. Kommunen måste också ha i åtanke att en ny gymnasieskola behöver finansieras. Då kan inte var och varannan skollokal rustas upp i närtid.

Vad vi behöver är politisk vilja i riksdagen. Örnsköldsviks kommun är inte den enda med nedgångna skollokaler: det är ett strukturellt problem. Kommunerna måste få tillräckligt med resurser för att kunna erbjuda fräscha lokaler där taket inte droppar och där man inte måste gå med jacka inomhus. Då måste riksdagspartierna enas om att prioritera skolan. Vägen dit stavas att sluta skära ner på skatterna. Under Alliansregeringens sista år 2014 la de 20 miljarder kronor på de generella bidragen till skola, vård och omsorg. Samtidigt la de mer än sju gånger så mycket (141 miljarder kronor) på skattesänkningar. De pengarna kunde ha använts till att rusta upp Sveriges skolor. Under pandemin har regeringen visat att en mer vågad ekonomisk politik fungerar. Med rejäla investeringar kan vi förbättra arbetsmiljön för elever och skolpersonal i hela Sverige samtidigt som vi skapar arbetstillfällen åt byggbranschen.

Annons

Annons

SSU Örnsköldsvik står bakom elevernas krav på bra skollokaler. För att ha råd med det är det dags att Örnsköldsviks skolpolitiker vågar ställa krav på sina riksdagspolitiker och partiledningar att sätta investeringar i skolan framför onödiga skattesänkningar.

SSU Örnsköldsvik genom: August Lundin, ordförande, William Häggkvist, Caisa Johansson, Tobias Eriksson Ehli

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan