Det bedrivs bra undervisning i Örnsköldsvik gymnasieskolor. Enligt Lärarförbundet är Örnsköldsviks Sveriges 23:e bästa kommun i kategorin "Fullföljd gymnasieutbildning".
Under min tid som politisk redaktör på ÖA har jag ägnat en del tid åt att jämföra kommunens resultat inom olika områden med andra kommuners resultat – gymnasiet är ett av de, inte särskilt många områden, där Ö-vik sticker ut på ett positivt sätt.
Däremot håller inte själva väggarna lika god kvalité som undervisningen som bedrivs inom dem.
År 2018 visade en utredning att Parkskolan var i så dåligt skick att tre av sex huskroppar skulle behöva rivas. Men frågan om gymnasiets lokaler sträcker sig längre tillbaka i tiden än så.
Annons
Redan 2014 fick bildningsnämnden i uppdrag att göra en översyn om "gymnasieskolans behov av samordning och lokaldimensionering".
Annons
Sedan dess har det alltså utretts och även getts optimistiska besked.
– Vi har satt ned foten, nu ska vi gemensamt med alliansen hitta en lösning, sade kommunalrådet Per Nylén (S) till ÖA i november 2018.
Oppositionsrådet Anna Britt Åkerlind sade på en dragning tillsammans med Per Nylén i mars 2019 att hon trodde att de under 2020 kunde peka ut platsen som gymnasieskolan ska ligga på och tillade att "vi ska gå ganska raskt fram".
Nu är vi i början av 2022 och i februari är det tänkt att politikerna ska ge ett direktiv till en utredning som bland annat ska titta på var en framtida gymnasieskola skulle kunna ligga.
Utredningen kommer, enligt kommunen, i bästa fall att starta innan sommaren och sedan pågå sex till nio månader.
Om allt går riktigt bra skulle politikerna alltså kunna fatta beslut om gymnasiet 2023 – tre år efter att beslutet egentligen skulle ha tagits. Men med tanke på ärendets historia vore det naivt att anta att allt kommer att gå som det ska. Det är nog mer realistiskt att kanske hoppas på ett beslut 2024.
När man ser på det utifrån är det svårt att förstå varför processen är så oerhört långsam. Gymnasieelever får underkänt om de inte blir klara med sina uppgifter i tid – vilket betyg ska man då ge till kommunens hantering av gymnasiefrågan?
Annons
Annons
Ja, jag förstår också att frågan är komplex och att det är viktigt att man inte stressar fram ett dåligt beslut som Örnsköldsvik kommer behöva leva med i decennier.
Men nu har det snart gått två mandatperioder då frågan har processats utan att det blivit ett beslut. Det måste finnas en gräns för hur lång tid även svåra frågor får ta.
Huskropparna i Parkskolan som var för dåliga 2018 lär inte vara bättre om några år. Örnsköldsviks elever behöver en bättre gymnasiebyggnad.
Det lär bli dyrt hur man än gör. En ombyggnation bedöms kosta cirka 450 miljoner och en nybyggnation bedöms kosta 650 miljoner. Kommunen kan därför behöva minska på andra mindre viktiga investeringar. Men någon gång behöver politikerna komma till skott och fatta ett beslut.