Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
IOGT: Centerpartiet vill öppna kranarna för att stärka landsbygden

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Annons

Replik på ”C: Gårdsförsäljning stärker hela länets besöksnäring” (ÖA 21/12).

Centerpartiet anser att alkohol är en viktig pusselbit för att göra hela Sverige levande och att alkohol ska stärka lokalsamhällen och besöksnäringen i hela landet. Centerpartiets företrädare verkar se en aning enögt på denna avgörande fråga för vår framtida alkoholpolitik. Det sista vårt samhälle behöver idag är ett större utbud av alkohol.

IOGT-NTO har i många år satt sig in i gårdsförsäljningsfrågan och nyligen publicerat en rapport som slår hål på alla de argument som Centerpartiet och andra företrädare i gårdsförsäljningsutredningen framhållit. Några exempel:

Annons

• Gårdsförsäljningsförslaget strider mot EU:s regler om varors fria rörlighet och skulle medföra att Systembolagets detaljhandelsmonopol äventyras, här finns många frågetecken.

Annons

• Förslaget riktar sig inte till gagn för landsbygden, då förslaget underminerar Systembolaget, en försäljningskanal som många småskaliga producenter är beroende av. Majoriteten av de sprittillverkare och bryggerier som gynnas av förslaget ligger inte på landsbygden utan i storstäderna.

• Enligt utredningens konsekvensanalys förväntas förslaget leda till försämrad folkhälsa, trots att en förutsättning i direktivet var att gårdsförsäljning inte fick försämra folkhälsan.

Detta är bara några av de argument som IOGT-NTO publicerat i sin senaste rapport, efter att ha granskat gårdsförsäljningsutredningens förslag. Nu vill Centerpartiet gå ytterligare ett steg och ta bort volymbegränsningarna i förslaget och menar att såna begränsningar är onödiga. Det innebär att man vill tumma ytterligare på folkhälsan och de konsekvenser som alkoholen innebär.

IOGT-NTO värnar också landsbygden men ser hellre gårdsförsäljning av andra produkter, ett aktivt föreningsliv, fler skolor, vårdcentraler och livsmedelsaffärer framför fler utskänkningsställen av alkohol. Vi förstår regeringens och Lena Hallengrens ointresse för gårdsförsäljningsfrågan. Vi tror och hoppas att de prioriterar frågor som vård, skola, omsorg och att de jobbar intensivt på att minska våldet i samhället och minska den psykiska ohälsan. Det är viktiga komponenter för att samhället ska återhämta sig efter pandemin. Alkohol går stick i stäv mot alla argument att stärka samhällen, såväl lokalt som centralt. Gårdsförsäljningsförslaget hotar den restriktiva alkoholpolitik som vi kämpat för och byggt upp under decennier, och om det skulle genomföras är det för sent backa bandet. Det skulle vara förödande för hela det svenska samhället.

Olle Häggström och Rose-Marie Byström, IOGT-NTO

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy