Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Norrland är för litet för flera stora sjukhus

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: TT

Annons

Jag har sagt det förut, men det måste tydligen upprepas. Den norra regionen har för litet befolkningsunderlag, med en knapp miljon invånare, för fler än ETT större sjukhus. Detta bör ligga i Umeå av såväl geografiska som demografiska skäl. Emellertid är ytorna så stora att det finns skäl att ha flera mindre sjukhus, för att så många som möjligt skall kunna bo inom den "gyllene timmen" från ett akutsjukhus.

Annons

Annons

Regionledningen måste bestämma sig för om man skall lägga pengarna på vården av patienter, eller på ökande transportkostnader, växande administration och högtflygande planer utan säker verklighetsförankring.

Det finns politiska beslut på att vården skall ges så nära patienten som möjligt. Detta sparar ju både tid för den sjuke, och pengar för transport. Ju färre sjukhus, desto längre köer till de som finns kvar. En liten enhet är alltid lättare att få effektiv både vad gäller produktion och ekonomi. Samtidigt avlastas det stora sjukhuset och kan ägna sig mer åt de svårast sjuka och skadade.

Ortopelle

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy