Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Vem försvarar ovaccinerades rättigheter?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Mats Adolfsson

Annons

Alla skall nu mRNA-injiceras mot covid-19 – vaccinpass blir ett måste. Viktigare än om du kan uppvisa friskhetsintyg eller genomgången covidsmitta, trots att vaccinet inte helt skyddar eller hindrar smittspridning.

Så vem försvarar våra rättigheter, vi som inte vill vaccineras?

Nu tänker säkert många: det är ingen som tvingar er, ni har valt själva och då får ni stå ert kast. Jag kan förstå den ståndpunkten och skulle nog själv ha tyckt att det är en vettig ståndpunkt – om jag inte hade läst på!

Annons

Annons

Det är inte alltid som våra tyckanden överensstämmer med det lagen säger. Som väl är, så var våra tidigare lagstadgare visare än vår tids tyckanden.

Vi som väljer att inte vaccineras har lagen på vår sida. Problemet är att makthavarna sviker, ja inte bara oss utan även oss alla – ty respekteras inte lagen drabbar det förr eller senare oss alla.

Men även media som inte verkar ifrågasätta någonting längre sviker. Det negativa med vaccinet verkar inte mediavärlden speciellt intresserade av. Media borde ändå slå på stora trumman när inskränkningar, diskrimineringar och skuldbelägganden haglar över oss ovaccinerade.

Vi som inte vill vaccineras får väl ha vilka anledningar som helst, vi borde ändå försvaras utifrån gällande lagar.

Då får ni väl ta konsekvenserna också, upprepar ni er.

Men se där har ni fel.

I det svenska lagrummet finns den svenska grundlagen Regeringsformen om kroppslig integritet fastställer att ”var och en gentemot det allmänna är skyddad mot påtvingat kroppsligt ingrepp”. En injektion av ett vaccin är ett exempel på ett kroppsligt ingrepp. Du har inte ens skyldighet att svara på frågan om du är vaccinerad.

I Patientlagen fastställs det att ”patientens självbestämmande och integritet ska respekteras”. I Hälso- och sjukvårdslagen, vilken styr vårdgivarnas fastställs det att vården ”skall bygga på respekt för patientens självbestämmande och integritet”. Sjukvården har alltså inte rätt att ställa några krav på patienterna. Vem försvarar ovaccinerades rättigheter?

Annons

Annons

Så långt jag förstår, så utövas tvång med vaccinationspass, trots att man säger att det är frivilligt. Är konsekvenserna diskriminerande och exkluderande för den enskilde, så bryter det mot flera lagar.

Varför håller inte media koll på våra makthavare?

Mispa

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy