Annons

Annons

Annons

krönika

Sandra Bygdén Shameh
”Ett välsmort nyhetsmaskineri – med nya utmaningar”

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

2021 blev ännu ett år märkt av pandemin. Under hösten hann många av oss börja hoppas att värsta nog var över, men så kom nya varianter av viruset och strax före jul fattade regeringen beslut om nya, ytterligare restriktioner.

Bild: Robbin Norgren

Så klart har coronaviruset präglat även nyhetsåret, och vårt nyhetsarbete har nog aldrig varit kretsat så länge och intensivt kring en händelse. Pandemin skär genom hela samhället, påverkar allt och alla – och som journalist är det både en intensiv och utmanande tid att verka i.

Annons

Örnsköldsviks Allehanda har sen Bonnier News Local tog över som ägare för cirka två år sen följt den övergripande strategin om att bli ännu mer lokala. Som ett led i detta lämnade Tidningen Ångermanland i början av december vår nyhetssajt allehanda.se för en egen.

Annons

Vi ska ge mer av Örnsköldsvik – och nå fler i Örnsköldsvik. Det är ett långsiktigt arbete som inte görs i en handvändning, men ÖA har sen 2019 visat på en makalös upphämtning både i intäkter och antalet prenumeranter. Vi har bromsat tappet av papperstidningsprenumeranter, och gasat på med fler digitala prenumeranter. Vi är med när det händer, och har en hög aktivitet bland er prenumeranter som ofta besöker vår sajt och e-tidning. Ni är lojala läsare!

En stor del av framgången ska tillskrivas mina reportrar och redaktörer. Jag jobbar med ett gäng där inget är omöjligt. Mina kollegor kan nyheter, och de känner Örnsköldsvik. Mina medarbetare vet vad som engagerar er läsare, de har kontakter som ger nyhetstips och de lever och verkar precis som ni i kommunen. ÖA är ett välsmort nyhetsmaskineri, som jobbar som bäst vid snabba händelser.

Sen har vi så klart också utmaningar och tuffa mål framför oss. Under året har vi inlett ett arbete med bredda vår läsekrets: att öka andelen kvinnliga och yngre läsare. Därmed ska vi också göra mer journalistik som berör just den målgruppen lite extra och här är vi bara i startblocken. Jag vet också att många av er vill se fler granskningar och fördjupningar – ännu ett område där vi ska bli bättre. Under året har jag fått många synpunkter om kulturen – många vill ha ”mer kultur”. Här har vi ökat andelen lokal kultur från Örnsköldsvik under det gångna året, men kanske inte nått ända fram när det gäller ämnesval?

Annons

Annons

Under nästa år ska vi göra en stor läsarundersökning där ni ska få tycka och tänka om Örnsköldsviks Allehanda och vårt nyhetsarbete. Era svar ska hjälpa oss att bli en bättre lokaltidning, och jag hoppas många av er tar chansen att vara med!

Inför nyhetsåret 2022 i Örnsköldsvik ser jag bland annat fram emot en livfull och aktiv valrörelse. Vi på ÖA har en hel del idéer om hur vi ska lyfta och skildra det lokala och regionala valet på ett bra sätt. En sista önskan inför nya året är också att vi en gång för alla kan sätta punkt för covid-19 och pandemin.

Ett riktigt gott nytt år!

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan