Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Läsartext
FN-föreningen i Ö-vik har samlat in över halv miljon till Zimbabwe

Nu är det klappat och klart, FN-föreningen har lyckats med sin humanistiska insats i Zimbabwe under 2020-2021 trots alla svårigheter i landet. Mer än 30 års energiskt och målmedvetet arbete går mot sitt slut.

Detta är en läsartext.

FN-föreningens ”hjälpreda” i Zimbabwe Mrs Margaret Dongo. Foto: Privat

Annons

Insatserna i landet tog fart efter Fredsinformatörsresan som FN-distriktet anordnade 1989 under Arne Berglunds och Stellan Bäcklunds ledning. Ett flertal entusiaster från Ö-viksföreningen deltog i den mycket lyckade resan och efter några år tog biståndsinsatserna vid med inriktning på olika skolor spridda över Zimbabwe med stöd av flertalet högstadieskolor inom kommunen.

Annons

Insamlingen som drog igång under hösten 2020 inbringade 58 255 kr som oavkortat gått till olika smärre humanitära insatser och pågick i mindre skala under våren 2021. Pandemin som även drabbar Zimbabwe hårt idag har satt vissa käppar i hjulet för de kommitterade Birgitta Nordin, Monika Sundin och Anita Harning med Stellan Bäcklund som administratör. Facilitatorn (”hjälpredan”) Mrs Margaret Dongo har ansvarat fullt ut för att överföringarna kommit på plats, hon har ju energiskt stöttat FN-föreningens verksamhet allt sedan 1993 i landet. En unik insats rakt igenom. Med mejlrapporter direkt till kommittén.

Annons

Tidigare har föreningen haft en fadderfond riktad till hårt drabbade familjer med olika skolstöd/avgifter och även bröderna Reason och Gerald Sithole har fått stöd för sina lyckade studier vid universitetet i Gweru. Totalt har man insamlat hela 555 681 kr under dessa år nu inkluderande insatserna under 2020/21 detta utan några omkostnader förutom bankavgifterna. Våra gåvor har nu kunnat ge strimmor av hopp till speciellt utsatta personer som drabbats genom pandemin.

Det gäller att visa uthållighet i solidaritetsarbetet och trots den stundtals svåra utvecklingen i Zimbabwe har FN-föreningen fortsatt med sina insatser inte minst med biståndsverksamheten till skolorna. Stödet här hemifrån har varit mycket viktigt och vi känner en enorm tacksamhet till skolorna i kommunen med elever, lärare, föräldrar och rektorer för allt stöd som erhållits under de dryga 30 åren.

Annons

Under åren har även otaliga skolpartners bjudits hit till Ö-vik och fått ta del av vår skolverksamhet på skilda sätt. Detta med olika bidrag från Sida och Svenska Institutet inte minst. Med våra insatser har vi hela tiden försökt på bästa sätt förmedla en insikt om det viktiga engagemanget för demokrati och mänskliga rättigheter från lokalplanet och uppåt.

Stellan Bäcklund

(f.d. ordf. FN-föreningen)

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy