Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Vi måste orka bry oss – orkar du?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: TT

Annons

Är det verkligen så konstigt att vi mår dåligt, när vi lever i en värld av tungrodda hierarkiska strukturer, långsamma kösystem, budgetar som aldrig håller och handlingsplaner som aldrig leder någonstans?

En vardag där alla problem kan hänvisas till någon annan, helst så många gånger att problemet till slut ger upp och upplöses av sig själv. En värld där vi alltid kan hänvisa till en policy, som plötsligt kan rättfärdiga både det ena och det andra skamlösa beteendet. Eller till avtal som skapar besvärliga trösklar för de som ifrågasätter, och tillåter handlingsförlamning för de som vill smita undan.

Annons

Vi skyddar oss från allt det där som är obekvämt att ta i, för det kan alltid bollas till någon annan. Vi skojar om att någon inte jobbar hos oss, samtidigt som vi ger honom en egen stol i de innersta kretsarna. Vi sätter upp regler och rutiner för att hindra felaktigheter och skapa effektivitet i alla led, i tron om att vi är så enormt duktiga som utvecklar genom ständiga förbättringar.

Annons

Men när världen blivit så ständigt förbättrad, att ingen vare sig vill eller orkar bry sig, vad uppnår vi då? När alla kan slippa undan, och ingen behöver bry sig om vad som egentligen är rätt eller fel, hur bra har då egentligen världen blivit?

Den som mår dåligt förväntas rycka upp sig, men får lite piller enligt standardrutinen som hjälp på traven. Huvudsaken att den snabbt lämnar sin vårdplats. Den som har hamnat snett får skylla sig själv, men kan ta del av några smarta självhjälpsguider på Youtube. Huvudsaken att den inte ställer till med något mer. Den som har råkat ut för ett haveri kan själv chatta med en oduglig robot, som i bästa fall kan svenska. Huvudsaken att det är korta svarstider i växeln.

Den som har blivit arbetslös, kan lösa sin situation bara den loggar in via mina sidor. Huvudsaken att handläggarna kan hantera så många som möjligt. Den som har blivit lurad på ett tvivelaktigt abonnemang, borde ha läst det finstilta men kan testa att polisanmäla. Huvudsaken att den inte ringer till oss och är förbannad. Huvudsaken vi gör fina siffror på sista raden, får ta en öl på fredagen, kasta pengarna i sjön på krogen, får hem matkassen till dörren, får ha semester i värmen, och ha fredagsmys med barnen. Huvudsaken jag slipper bry mig.

Annons

Det saknar betydelse om det är kommunen, företagarna, de unga, de gamla, bidragstagarna, invandrarna, medelklassen, överklassen, eller vilken kategori du än anser bär ansvaret. Förbättring kan aldrig ske, utan att vi först orkar bry oss. Om andra, om rätt och fel, om oss själva, om miljön.

Orkar du bry dig?

Klarsynt

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy