Annons

Annons

Annons

Annons

Så vaccineras Ö-viksborna

Insändare
Varför inte vaccinationsbevis inom vård och omsorg?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: TT

Annons

Frågor till Örnsköldsviks kommuns politiker och ansvariga tjänstemän.

Varför är det viktigt med vaccinationsbevis på evenemang men uppenbarligen inte i vård och omsorg? Hur kan de ansvariga låta denna ”ryska roulett” få fortgå?

Det har nu införts krav på vaccinationsbevis vid allmänna sammankomster för att förhindra en ny smittspridning. Det är förståeligt när vi nu ser ännu en ny och smittsammare våg är på väg att skölja över oss.

Annons

Annons

I tidigare skeenden av denna pandemi har vi seniorer efter bästa förmåga anpassat oss och vår verksamhet för att inte orsaka smittspridning och därmed belasta sjukvården i onödan.

Men det finns en stor grupp seniorer som behöver hjälp i sina hem och måste köpa hemtjänst. Om inte den hjälpen är tillräcklig, så är alternativet ett särskilt boende som står till hands. Då blir vi väl omhändertagna i våra hem eller på ett boende, men av personer som inte alls behöver vara vaccinerade! Trots att vaccinet snart fyller ett år har inte våra myndigheter lyckats lösa frågan om hur ovaccinerad personal i äldreomsorg och sjukvård ska hanteras. Det är framför allt inom äldreomsorgen som vaccinationstäckningen inte är hög nog. Hur kan detta få fortgå? Går personalens integritet under en pandemi före äldres liv och hälsa?

Om jag är gammal och multisjuk, men vill fortsätta leva några år till ska jag då vara tvungen att ta emot kroppsnära hjälp i ett litet badrum av personer som inte är vaccinerade?

Naturligtvis ska det inte vara så och därför måste Örnsköldsviks kommun omgående ändra sina rutiner och likt flera andra kommuner kräva vaccinationsbevis när det gäller kroppsnära vård och omsorg.

FHM skriver: ”Du som jobbar inom vård och omsorg arbetar många gånger fysiskt nära dem som drabbas hårdast av covid-19. Att du vaccinerar dig är därför en av de viktigaste åtgärderna för att undvika smittspridning och allvarlig sjukdom av covid-19”.

Annons

Pensionärsorganisationerna i Kommunala Pensionärsrådet (KPR)

John-Erik Westman SPF Seniorerna

Georg Nordin PRO

Gunilla Rödin SKPF Pensionärerna

Maine Svensson RPG

Annons

Annons

Till toppen av sidan