Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Läsartext
Pianovirtuosen kom med gitarren till Sundhem

Det sägs att omväxling förnöjer och visst stämde det då en sprudlande glad Chris O’Berg den 16 december kom med gitarren under armen till Sundhem. Chris O’Berg kom fram till att det nog var fem år sedan förra gången han besökte Sundhem. Visst kom Sundhemsborna ihåg pianovirtuosen och en gemytlig stämning infann sig direkt.

Detta är en läsartext.

Till gitarr sjöng Chris O’Berg ”Rudolf med röda mulen”, ”Blue Suede Shoes”, ”Sjömansjul på Hawaii”, ”Barndomshemmet”, ”Min soldat” och ”Pepita dansar” plus ett Siw Malmkvist medley.

Annons

Med gitarren i högsta hugg passade det bra att inleda med ”Rudolf med röda mulen” för att sedan sätta sig vid det framställda pianot och fortsätta med tre julsånger till.

Chris O’Berg skämtade om att han kommit på helig mark, eller rättare sagt Domsjö-Elvis (Ronnie Sahlén) hemmaplan, men att han ville visa att det fanns en liten rockkung som slunkit in och så tog han gitarren och körde en tidig Elvislåt, så det bara sjöng om det. Man kan göra Elvislåtar på många olika sätt. Vi har vår Domsjö-Elvis (Ronnie Sahlén), Husum-Elvis (Eilert Pilarm) och givetvis Henrik Åberg. Ingen kan sjunga som Elvis gjorde. Han är fortfarande ”The King” 44 år efter sin död, men så bra att han lämnat efter sig så mycket odödlig musik, som går att framföra på många olika sätt. Chris O’Berg fick mycket bifall för sin Elvis tolkning av ”Blue Suede Shoes” från 1956.

Annons

Annons

De vackraste melodierna kom på piano. Tomtarnas Vaktparad, Ser du stjärnan i det blå, White Christmas, Fruhlingsrauchen, Jesus bleibt meine Freude, Schuberts ”Marche Militair” och hurtfriska ”Johanssons Boogie Woogie Vals” och ”Tjo vad det var livat".

Publikens beröm kretsade mycket om mångfalden i Chris O’Bergs repertoar. De som var på plats en halvtimme före start fick höra läsarsånger hämtade från Chris O’Bergs barndom i Luleå, innan familjen Eskil Öberg flyttade till Härnösand 1975 med sin 13-årige son Christer. Det blev Lapp-Lisas ”Pärleporten” och ”Guldgrävarsången” och så ett par av de sånger som Jan Sparring gjorde så otroligt populära (”Ovan där”, ”O Sällhet Stor”).

Tillbaka till programmet som innehöll 20 sånger, som täckte allt från Johan Sebastian Bach, Lena Conradsson, Siw Malmkvist och Povel Ramel. Visst kände publiken igen de populära fartiga låtarna, men tog för den skull även till sig klassiska stycken som kommit in i de svenska hemmen via televisionen. Från Kalle Anka på julafton har vi i tomteverkstan Franz Schuberts ”Marche Militair” och "Ser du Stjärnan i det blå" med Bengt Feldreich.

För att få ett värdigt slut på den uppsluppna stämningen sjöng alla med då Chris O’Berg spelade samtliga verserna av psalmen ”Härlig är jorden” innan han tog farväl.

Publiken tackade genom att önska att det inte skulle ta lika lång tid till nästa gång, utan att det kunde bli något besök med sommarmusik, kanske ”Jag tror, jag tror på sommaren”.

Kjell Larsson

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy