Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Nolltolerans mot fusk gynnar seriösa i byggbranschen

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Robban Andersson

Annons

Sveriges nya bostadsminister Johan Danielsson oroas över att kriminella i byggbranschen på sikt gör det omöjligt för hederliga företag att agera på lika villkor. Vi är många som delar Danielssons oro. Nu krävs att alla som är involverade i ett byggprojekt tar sitt ansvar.

Som bransch- och arbetsgivarorganisation arbetar Byggföretagen hårt för att förhindra de oseriösa företagens möjlighet att verka på den svenska marknaden. Vi har infört hårdare kontroller och granskningar för medlemskap, upprättat uppförandekoder, infört ID06-system samt obligatoriska utbildningar i affärsetik och arbetsmiljö. Vi har gjort klart att i vår strävan om en attraktiv, sund och säker byggbransch kan vi aldrig acceptera kriminella företag som struntar i lagar och regler och urholkar vår gemensamma välfärd.

Annons

Annons

Det är många aktörer som involveras i de olika stegen från idé till färdig byggnad. Här har beställaren en nyckelroll i att styra och leda. Den senaste tiden har det blivit allt vanligare att beställare tror sig korta processen genom att upphandla entreprenörernas tjänster direkt, var och en för sig. Ska vi få en sund och säker byggbransch behöver beställare som inte är vana att köpa in byggtjänster öka sina kunskaper för att känna till skillnaden mellan olika aktörer på byggmarknaden och de olika sätten att upphandla.

Anlitar man ett företag som valt att ansluta sig till Byggföretagen följer automatiskt en hel del fördelar. Våra medlemsföretag har kollektivavtal, vill följa lagar och regler och har genomgått en obligatorisk säkerhetsutbildning. Anlitar man andra företag krävs att beställarna själva har kunskap och resurser att granska vem man anlitar.

Att bekämpa kriminaliteten i byggbranschen är en ödesfråga. Beställare med gedigen kunskap om vilken granskning som bör ske vid upphandling, som är beredda att betala för säkerhet och schyssta villkor är det starkaste vapnet för att stänga ute kriminalitet och fusk. Kan vi som arbetsgivarorganisation på något sätt bistå med detta hjälper vi gärna till.

Byggföretagen kan aldrig acceptera att människor utnyttjas, att säkerheten sätts i andra hand eller att skattebetalarnas pengar går till att göda gangsters. Nolltolerans mot fusk gynnar seriösa och hederliga samhällsbyggare. Sverige ska rustas av schyssta byggare.

Hanna Magnusson, Byggföretagen i Västernorrland

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy