Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Norrtåg: Avgångstider viktigare än vilka som kör

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Izabelle Nordfjell

Annons

Replik på ”Dags för Norrtåg att vakna – och samarbeta med SJ” (ÖA 10/12).

Norrtåg har ett tydligt uppdrag från de fyra nordligaste regionerna. Vi ska skapa tillgänglighet och stärka regionernas möjlighet till utveckling. Det gör vi främst genom att erbjuda möjligheten till arbets- och skolpendling med tåg. Men även möjligheten till tjänsteresor och besök av alla slag. Sedan trafikstarten för 10 år sedan har trafiken fortsatt att utvecklas och i takt med att järnvägen byggs ut så ser vi framför oss att vi får en allt tätare trafik.

Annons

Annons

En viktig förändring som vi arbetar för just nu är att tågen ska avgå och ankomma samma tid varje timme. Då blir det lättare för både resenärer, arbetsgivare och verksamheter att hitta rutiner och tider som passar för de som vill arbetspendlar med tåg. Med undantag för 2022 så går det 10 avgångar med Norrtåg i båda riktningar mellan Sundsvall och Örnsköldsvik, som sedan fortsätter till Umeå och stannar på alla mellanliggande stationer. Just under 2022 så är en av dessa tio turer i vardera riktningen inställd på denna sträcka. Dessa turer är dessutom en del i vårt totala utbud som kan ta dig från Storlien i väst till Kiruna och Haparanda i norr och öst. Vi kör helt enkelt mest tåg i de fyra nordligaste länen.

Det finns flera frågor som är viktiga för att fler ska resa med tåg där fler ett utökat utbud är en möjlig väg, men att börja med att diskutera vem som ska köra dessa avgångar är att börja i fel ände.

Först behöver vi fråga oss vad som är viktigt för att få fler att ta tåget, som inte reser idag, och vad av detta som vi ska prioritera. Vi diskuterar varje år vilka tider tågen bör gå men lika viktigt kan vara service ombord, tågets roll i hela kollektivtrafiksystemet, vilka reserelationer som blir viktiga och i vilka riktningar de flesta har behov av att resa i framöver.

Annons

Vi tycker därför att det är viktigare att fokusera på när du som arbetspendlare skulle vilja resa och vilket utbud tror du blir viktigt för att fler i de fyra nordligaste länen ska välja tåget? Därefter kan vi ta diskussionen om hur vi bäst kan matcha det behovet.

Joakim Berg, Norrtåg AB

Till toppen av sidan