Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Nya vattenpriser i Ö-vik

Insändare
Vi som ska anslutas till kommunala vattnet är inte trygga

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: TT

Annons

Replik på ”Vi är trygga med den nya anläggningsavgiften” (ÖA 9/12).

Vill börja med att gratulera Örnsköldsviks kommun och Miva till att dom kan känna sig "trygga" i beslutet om den höjda anläggningsavgiften. Och att till och med sträcka sig så långt som att medge och ha förståelse och respekt för att det är en stor kostnad för de flesta fastighetsägare.

Därefter är det på plats med klargöranden från vår sida att det här är en mycket stor källa till oro hos flera av oss som berörs. Ni använder er av ordet "trygga" och då vill jag gärna framhålla att vi som berörs känner oss allt annat än trygga. Ni har kapitalt misslyckats med er uppgift att driva projektet på ett inkluderande och respekfullt sätt.

Annons

Annons

Ni presenterar våra kostnader på ett sätt som att vem som helst kan hosta upp hundratusentals kronor utan att blinka, eventuellt med hjälp av ofördelaktiga kommunala VA-lån (blankolån). Angående fakturan som ska skickas ut direkt efter att en så kallad ”anslutningspunkt” är bestämd 0,5 meter från fastighetsgränsen och dröjer det sen upp till ett år innan någonting överhuvudtaget levererats för denna inbetalda faktura. Jag har åtminstone inte för vana, och säkert inte de flesta andra, att ligga ute med såna belopp utan att få något levererat.

Det visar ju på hur underfinansierat hela projektet är. Lägg skattebetalarnas pengar där de gör störst nytta och vill ni tänka på miljön – se över era egna kommunala reningsverk med avseende på årliga nödbräddningar av orenat avloppsvatten rakt ut i Öviksfjärden. De utsläppen talas det väldigt lite om, men det finns dokumenterade år efter år siffror på exakt hur mycket orenat som kommunens reningsverk tvingas släppa ut på grund av dålig dagvattenavledning. Det resulterar i utsläpp av mångdubbelt högre nivåer fosfor som bidrar till övergödningen än vad 107 fastigheter i Nyänget/Paddal släpper ut under en motsvarande tid. Tänk om och gör rätt både på vad som gör största nytta för miljö/hälsa Men även var era/våra skattekronor gör mesta nytta.

Annons

Det hela grundar sig stället enbart på att frigöra så många nya tomter som möjligt till försäljning när den som inte klarar av denna kostnad tvingas flytta. Då får kommunen in högavlönade skattebetalare på de redan bebyggda fastigheter som finns i attraktiva områden, utan att behöva ta strid om det numera utökade strandskyddet.

Nej, ett riktigt fulspel är vad det är – med dåliga argument och människor som inte sätter sig in i hur människor behandlas. Det är så illa skött.

Nu ska ni röstas ut till hösten.

Den lilla utsatta människan

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy