AnnonsHärnösands kommun

Succé för arbetslivsinriktad rehabilitering i Härnösand: "En boost för mig och hela enheten"

Härnösands kommun har länge bedrivit arbetslivsinriktad rehabilitering. Lilian Krantz, enhetschef, och hennes kollegor upplever att insatserna ger mycket, men i officiell statistik har de inte fått så stort genomslag. Nu har en ny studie gjorts av Mittuniversitetet som visar att deras hårda arbete ger resultat – och fungerar.

– Det känns jättebra att vi äntligen kan visa svart på vitt att våra insatser fungerar, säger hon.

Lilian Krantz besöker verksamheten Bageriet, där Mina Ibrahimi arbetar. Bageriet bakar bröd och kakor till kommunala verksamheter som vill köpa, och är en av flera kommunala arbetsplatser som erbjuder arbetslivsinriktad rehabilitering.

Arbetslivsinriktad rehabilitering i Härnösand riktar sig till dig som är mellan 20 till 64 år och som av olika anledningar inte har en sysselsättning. Du kan komma till dem genom socialförvaltningen, arbetsförmedlingen eller på egen hand om du behöver stöd eller vägledning för att närma dig egen försörjning. Men det är inte så enkelt som det låter.

– När jag började arbeta med arbetslivsinriktad rehabilitering 2007 gav vi stöd åt fungerande människor som hade svårt att hitta rätt jobb. Det krävdes inte så stora insatser för att de skulle lyckas, säger Lilian Krantz, enhetschef.

Läs mer om arbetslivsinriktad rehabilitering i Härnösands kommun och vad du kan få för stöd och hjälp

Idag är situationen en helt annan. Merparten av de som kommer till Arbetslivsinriktad rehabilitering kommer inte att kunna få ett arbete utan att få stöd kring annat i livet först.

Vi hjälper dem med allt från att stiga upp på morgonen till att ordna bostad och ekonomi.

De står långt från arbetsmarknaden på grund av bland annat neuropsykiatriska diagnoser, psykisk ohälsa – eller för att de inte kan prata svenska.

– Vi måste börja om från början. Det handlar om att få deras liv att fungera. Vi hjälper dem med allt från att stiga upp på morgonen till att ordna bostad och ekonomi. Vi arbetar stenhårt på individnivå. Alla människor är unika, säger hon.

Läs mer om studien och hur arbetet har gett resultat här

Lilian Krantz förklarar att det är ungdomar med psykisk ohälsa och missbruk som är deras stora utmaning. Hon nämner en person med autism som kom till dem 2012. Hen saknade helt motivation att kliva upp, men hade kunskaper och färdigheter.

– Idag jobbar hen på natten med att ta fram en app till en av kommunens verksamheter. Det tog många år att komma dit, men det gäller att prova sig fram, ta hänsyn till olikheter och anpassa allt från arbetsmiljö till rutiner och tider. Hen är jätteduktig. Alla människor kan inte arbeta 8 till 17, säger hon.

Vi har lyckats jättebra, men i statistiken ser det ut som att inget händer och att det bara kostar pengar

Det märks att Lilian Krantz brinner för sitt arbete. Hon berättar passionerat om alla människor som de har hjälpt genom åren, men att det också har varit en stor sorg att deras hårda arbete inte har synts i officiell statistik.

– Vi har lyckats jättebra, men i statistiken ser det ut som att inget händer och att det bara kostar pengar, säger hon och berättar om studien "Att komma närmare, men inte nära nog?", som har tagits fram genom ett samarbete mellan Mittuniversitetet och Härnösands kommun.

– De personer vi arbetar med passar inte in i rapporteringen och det har stört mig i många år. Det känns jättebra att vi äntligen kan visa att våra insatser fungerar. Det är en boost för mig och hela enheten.

Läs mer om förstudien "Att komma närmare men inte nära nog" på Mittuniversitetet här

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Allehanda.ses redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy