Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Sidensjö

Läsartext
Luciafirande utomhus i Drömme

Under pandemin har vi tillägnat oss en förmåga att ställa om, vilket är ett bättre alternativ än att ställa in.

Detta är en läsartext.

Lucia med tärnor, stjärngosse och tomtar är samlade på trappan till Valhalla och framför sångerna med klara och tydliga stämmor. Foto: Bertil Westin

Annons

På Valhalla i Drömme har arrangerats Luciafirande sedan 1967, vilket var det år som Drömmeskolan lades ner fram till 2019, alltså 53 år i följd. December 2020 var samhället till stora delar ”nerstängt” och vi fick bara mötas 8 personer, så då blev det ingen Luciafest. I år var förhoppningen stor att det skulle bli en traditionell luciafest, men så kom nya rekommendationer som omöjliggjorde detta. Då enades vi i IOGT-NTO rörelsen, Drömmebygdens intresseförening tillsammans med Sidensjöskolans årskurs 3-4 att arrangera en Luciafest utomhus.

Annons

Förberedelse gjordes med eldkorgar, marschaller och avspärrning av gårdsplanen. Arbetsgruppen för den ”Lekande byn”, juniorledarna tillsammans med en grupp juniorer förberedde fika och glöggbjudning. När klockan var tre på lördagseftermiddagen den 11 december var runt 100 personer samlade på gårdsplanen. Birgitta Westman hälsade välkommen och uttryckte en glädje att så många hade kommit och att nu väntar vi på Lucia. Sidensjöskolans årskurs 3-4 hade under ledning av sina lärare Kristina Söderlind och Anita Hortlund och musiklärare Albin Isaksson tränat in många trevliga sånger.

Annons

Lucian Maja Byström kom gående med sitt följe av tärnor och stjärngossar sjungande på Sankta Lucia. Efter uppställning på trappan fortsatte man sjunga: God morgon i denna sal, Staffan var en stalledräng, Lussekatt och pepparkaka, Tomtarnas julnatt och Hey Ho. Albin kompade på gitarr, publiken njöt av sången och applåderade livligt.

Publiken står och njuter av sången, och efter uppträdandet blir det tillfälle till många samtal.

Nu var det dags för fika med kaffe, the till de vuxna och saft till barnen med flera och naturligtvis saffransbröd och pepparkaka som tilltugg.

Birgitta tackade de medverkande och berättade om kampanjen Vit Jul. Tillsammans har vi ett ansvar att erbjuda barnen ett firande med trygga vuxna. Barn reagerar när vuxna är alkoholpåverkade och därigenom ”annorlunda”. Årets kampanj Vit Jul lyfter fram att det olämpliga att ge bort alkohol som gåva. Ofta har vi dålig kunskap om mottagarens förhållande till alkohol. Så olämpligt att ge alkohol, till någon som vill begränsa sin konsumtion.

Annons

Från publiken hördes så trevligt detta var med fira utomhus, vi kanske skall fortsätta med detta. Men där finns nog många olika uppfattningar. På julafton blir det nästa utomhus arrangemang med samling på hockeyplan, där vi har aktiviteter och önskar varandra God Vit Jul.

Olle Häggström

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy