Detta har vi gjort sedan 1997 med ett enda uppehåll nämligen år 2020 då pandemin grasserade som värst. I år har temat varit ”Drömmar och Längtan” och den bok som lästes ur var den åländska författarinnan Sally Salminens ”Katrina”. Boken valdes för att fira att det i år är 100 år sedan som Åland fick sitt självstyre och Sally Salminens Katrinas levnadsöde utspelar sig på Åland.
Annons

Karl Ingberg läser ur Sally Salminens ”Katrina”.
Annons
Kvällen, som samlade ett 30-tal åhörare, äger alltid rum på Stadsbiblioteket.
Berit Hägglund, Föreningen Nordens ordförande, inledde med att berätta både om författarinnan Sally Salminen och om Åland.
Romanen Katrina är en debutroman som utgavs 1936. Den vann första pris i en romantävling och författarinnan skrev den efter att ha utvandrat till USA och New York. Där arbetade hon som hembiträde och skrev Katrina ”på knä vid sängkanten efter dagens arbete”. Sally Salminens Katrina blev mycket populär och har översatts till ett tjugotal språk. Framgången med Katrina medförde att Sally Salminen kunde fortsätta sitt författarskap och har fått utgivet ytterligare 17 böcker av vilka ingen rönte lika stor framgång som Katrina.
Vem var då Katrina och varför blev romanen en sådan succé? Det är inte svårt att förstå för medan de första avsnitten av romanen passerar, lästa av Karl Ingberg som med sin vackra finlandssvenska intonation förstärker vår inlevelse i Katrinas drömmar och besvikelse när hon efter sitt giftermål med en charmerande gamäng anländer till fattigdomen på Åland, så sugs vi in i berättelsen och vill veta mer och mer och mer.
Åland, detta finska men svensktalande ”örike” fascinerar. Cirka 6700 öar spridda i Ålands hav. Katrinas liv, hennes strävan, umbäranden, glädjeämnen, drömmar och längtan, fascinerar. Och det som också är alldeles särskilt speciellt är den stämning som blir i vår lyssnande grupp när vi delar detta.
Högläsning är en kulturform vi behöver mer av. Inte bara en gång om året i Kura Skymning, varför inte oftare än så?
Föreningen Norden
Gun Enquist-Öhman