Annons

Annons

Annons

Julkonserter i Örnskölsvik 2021

Andäktig publik under Musiksällskapets julkonsert

Musiksällskapets julkonsert visade i år, precis som tidigare år, på ett fullödig musikaliskt innehåll. Man fick lyssna till populärmusikaliska arrangemang, folkmusik i skilda tappningar samt renodlad klassisk musik – allt på en fin och genomarbetad nivå. Rune Andersen recenserar.

Text

Det här är en recension.Analys och värderingar är skribentens egna.

Musiksällskapets orkester med sin dirigent David Wahlén och solisten, sopranen Cecilia Grönfelt.

Bild: Rune Andersen, frilans

Annons

Man märkte emellertid tidigt ett genomgående drag i konserten – publikens lyssnande hållning. Det var mer eller mindre knäpptyst genom hela den 75 minuter långa konserten. Orsaken till detta gick att finna delvis i programmets innehåll, som dirigenten David Wahlén ansvarade för – men också i Wahléns mellansnack som band ihop musikstyckena. Det var underfundigt, humoristiskt, välartikulerat, och dessutom anpassat till juletid.

Örnsköldsviks kulturliv gör klokt i att ta vara på den musikaliska kulturpersonlighet som David Wahlén är. Av konsertens 12 musikstycken hade Wahlén arrangerad nio. Arrangemangen var präglade av genomarbetade och idiomatiska musikaliska stycken anpassade till instrumentationen, och inte minst till det textliga innehållet i programmets många sånger. Som dirigent visar Wahlén att han kan anpassa sig till en engagerad amatörorkester som Örnsköldsviks Musiksällskap, som några gånger visar instrumentationsmässig begränsning.

Annons

Annons

Mycket vacker kvartet-sång med Cecilia Grönfelt, sopran, Anna Risberg, alt, David Wahlén, tenor och Svend Edfors, baryton.

Bild: Rune Andersen, frilans

Wahlén har en omfattande musikalisk bredd – han är konstnärlig ledare för Höga Kusten Vokalensemble, kantor i Svenska kyrkan och en mycket virtuos ackordeonist. Hans musikaliska studier omfattar Mellansels folkhögskola, masterexamen vid Musikhögskolan i Piteå samt vid Sibelius Akademin i Finland.

Wahlén tillsammans med Örnsköldsviks Musiksällskaps orkester och solisten, sångerskan Cecilia Grönfelt, inledde med en folkmusik version av en melodi från Boda – ”Bereden väg för Herran” – en svensk variant av en tysk melodi från 1693, i arrangemang av Anders Nyberg och David Wahlén. Därefter följde Irving Berlins kända ”White Christmas” i Wahléns arrangemang. Berlin komponerade sången i 1940, men sången blev världsberömd först två år senare då Bing Crosby spelade in sången.

Vi slapp emellertid Crosbys lätt sentimentala version. I stället fick vi en väl-instrumenterad orkestersats med en enkel, osentimental och mycket vacker version framförd av Cecilia Grönfelt. Cecilia Grönfelt har den ovanliga förmågan att kunna kombinera klassisk sång med populärmusikalisk sång. Hon arbetar vid kulturskolan i Örnsköldsvik och har en gedigen utbildning från folkmusiklinjen på Bollnäs folkhögskola och världsmusiklinjen vid högskolan för scen och musik i Göteborg samt är medlem av Erik Westbergs Vokalensemble och Höga Kusten Vokalensemble. Hur enkelt och naturligt som helst bytte hon röst-typ från klassisk sång i ”Bereden väg för Herran” till en populärmusikalisk rösttyp i ”White Christmas”.

Annons

Annons

Som ett slags huvudnummer i konserten kom Arcangelo Corellis concerto grosso i g-moll, op. 6 nr. 8 – allmänt känd som ”Julkonserten”. Orkestern med sin konsertmästare, Annika Statin, tillsammans solisterna MarjaLisa Byhamre, Inger Nordqvist och Monika Sundlöf samt Sven Edfors på cembalo, framförde verket välartikulerat, med god balans och framdrift.

Därefter följde två kontraster – Vincent Guaraldi och Lee Mendelson i David Wahléns arrangemang av ”Christmans time is here” och en engelsk folkmusikversion av ”I saw three ships” – också den i Wahléns arrangemang.

Med Viktor Rydbergs ”Tomten” med Sven Edfors som recitatör kom konsertens enda inslag utan musik. I dikten ställs metafysiska frågor, alltmedan man följer titelfiguren runt i midvinternatten. Med Edfors tydliga diktion och lugna framförande blev det djuplodande innehållet till musik i publikens öron.

Efter Gustav Holsts ”In the bleak midwinter” kom Jean Sibelius ”Julvisa” med inledningsorden ”Giv mig ej glans, ej guld, ej prakt” är en lika enkel som genial sång som Sibelius gör till något utöver det vanliga. Sången får ett närmast galghumoristiskt drag med tanke på att Sibelius, då han blev intresserad av den här dikten hösten 1909, var skuldsatt upp över öronen. Men i avsaknad av glans, guld och prakt skapade han en av våra mest älskade julsånger.

Av de fem sista numren blev det en kvartett-sång som på allvar grep tag i publiken. Med David Wahléns arrangemang av Gustav Nordqvists ”Jul, jul” med Cecilia Grönfelt, sopran, Anna Risberg, alt, David Wahlén, tenor och Sven Edfors, baryton, var det som om tiden stannade. Med en tyst glädje i sinne och tanke lämnade publiken konserten med den sista sången – ”Julen är här”!

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan