Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Nya vattenpriser i Ö-vik

Insändare
Hutlösa kostnader när Miva bygger ut VA-nätet

Insändare angående att Ö-viks kommunala vattenbolag Miva kommer att bygga ut deras vatten- och avloppsnät. I oktober antog bolaget ett förslag att höja avgiften för dem som ansluter sig till nätet.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Just nu har Lars Vestman eget avlopp och tillgång till vatten genom en lokal vattenförening.

Bild: Hampus Berglund Svensson

Annons

Läser i dagens tidning, 29 nov, om kostnader för de som bor i Nyänget när Miva planerar att (tvångs-) ansluta de boende till kommunens vatten- och avloppsnät. Det kan vara en bra åtgärd för att få bort eventuella bristfälliga avloppslösningar, men själva prismodellen verkar konstig. Hur kan det bli olika kostnader att gräva och ansluta till tomter av olika storlekar. Antar att fastighetsägaren får ta kostnaden från tomtgränsen. Ska det finnas sådana parametrar kan Miva även ta hänsyn till vilken bil man kör et cetera. En kostnadsparameter som tomtstorlek kan förhoppningsvis inte hålla vid en juridisk granskning, eftersom Mivas kostnader är densamma oavsett tomtstorlek. Kan kanske vara något för ÖA att granska?

Annons

Annons

Undrande

■■■

Socialdemokraterna i Örnsköldsvik har tagit beslut om hutlösa kostnader för inkoppling av vatten och avlopp i Nyänget-Paddal. Höjningen sker med 24-94,5 procent. Kommunen plöjer ner miljontals kronor av våra skattepengar i Kusthöjden, där gör dom asfalterade vägar, gång. och cykelbana, gatlysen och indragning av VA utan någon större (eller ingen) kostnad för de boende. Vad är skillnaden för oss som bor i Nyänget-Paddal? Ni som röstar på sossarna – tänk er för nästa val, ingen jämlikhet. Varför gör ni kommunpolitiker skillnad på folk och folk inom Ö-viks kommun? Svar önskas av politiker som fattade beslutet.

En mycket besviken medborgare

■■■

Från ledsna och förbannade skattebetalare i Ö-vikskommun. Kommunen vill inte att låglönearbetare ska kunna bo kvar i attraktiva lägen med fastigheter som gått i arv i flera generationer.

Utan vill skapa möjligheter att få loss fina lägen så att dom kan locka hit fler människor med höga inkomster. En medveten strategi, som faktiskt finns beskrivet av kommunen själv i "VA-riktlinjer" daterad 24/11 2017 under stycket 3.4 Sociala konsekvenser, sida 32. Nämligen att: "Kostnaden för den enskilde kan bli betydande. En anslutningsavgift till allmän VA-försörjning kan skapa oro för den enskilde när det gäller finansieringen. Sociala effekter som kan uppstå är att det blir en stor omsättning på fastighetsägandet genom försäljningar. Även slitningar inom familjer/släkt/grannar där olika viljor står emot varandra kan uppstå."

Detta rimmar väldigt illa med kommunens syfte att värna sina invånare och eventuella röster i kommande val.

Den lilla människan

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy