Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Läsartext
Västansjökören fyllde församlingshemmet i Ö-vik

Det blev besöksrekord för terminen när Örnsköldsviks församling engagerade Västansjö manskör till ärtsoppan och pannkakorna i torsdags. Omkring etthundra personer kom och njöt av både maten och sången och tangerade därmed Folkhälsomyndighetens tak för antalet besökare. Men eftersom det var öppen hus fanns inte alla i lokalen samtidigt.

Detta är en läsartext.

Västansjö manskör är den enda i sitt slag i Örnsköldsvik och gjorde den andra av sina två julkonserter när torsdagssoppan serverades i Örnsköldsviks församlingshem. Foto: Sven Lindblom

Annons

Kören gjorde stilfull entré till ”Nu tändas tusen juleljus” till körledaren Sara Karlsson sång och piano. Det är en julsång som skrevs av Emmy Köhler 1898 och som blivit en av 1900-talet allra mest omtyckta julsånger. Sedan 1986 finns den också i Den svenska psalmboken.

Sedan följde i snabb takt ett flertal av våra allra mest kända och uppskattade julsånger. ”Hosianna” och ”Bereden väg för Herran” är obligatoriska. Båda passar väldigt bra för den bullriga manskören. Sara Karlsson gör i den senare av psalmerna ett av sina solon och visar att hon har en mycket vacker röst som helt fyllde församlingshemmet trots att en och annan fortfarande åt sin lunch.

Annons

Annons

Sara Karlsson är en av få professionella sångerskor i Örnsköldsvik och visade med sina solon flera prov på att hon har en mycket klar och vacker stämma. Foto: Sven Lindblom

”När ljusen ska tändas” sjöngs som allsång och Sara Karlsson fick inte bara sina grabbar i kören att sjunga för full hals utan även lunchgästerna rycktes med.

”Klang min vackra bjällra” är en livfull sång där det gäller för kören att hänga med i de snabba tonerna på Sara Karlssons piano. Men även den sången fungerade bra och belönades med rika applåder. Ett julmedley med ytterligare att flertal välbekanta julmelodier följde och även där bjöds lunchgästerna att sjunga med.

Den vackra jul- och lunchkonserten avslutades med ”O helga natt” och där kom Sara Karlsson allra mest till sin rätt. Hon sjöng nämligen versen som solo med hög och klar stämma. Manskören sjöng med i kören och precis som i Själevads kyrka var det konsertens absoluta höjdpunkt.

Sven Lindblom

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy