Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Trots hög skatt – alltid kronisk brist på pengar till skola, vård och omsorg

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Stat och kommuner saknar inte direkt inkomstkällor ändå är det kronisk brist på pengar", menar signaturen Snart uppgiven skattebetalare. Bild: TT

Annons

Politiker, främst på vänsterkanten tycker att vi svenskar betalar in för lite skatt till statskassan. Det trots att vi är ett av de mest beskattade folken i världen.

De flesta av oss betalar inkomstskatt, även på låga löner och pensioner. Seriösa arbetsgivare betalar in den så kallade arbetsgivaravgiften, 31.42% på utbetald lön. Den består av en del "öronmärkta" pengar till bland annat sjukförsäkring, föräldraförsäkring och ålderspensionsavgift. Den enskilt största delen, 11,62% är en allmän löneavgift som går direkt in i statskassan.

Annons

Annons

Vår disponibla inkomst fortsätter att beskattas med olika skatter och avgifter. Alla varor och tjänster är momsbelagda (mervärdes & omsättningsskatt) med mellan 6-25%. Vissa varor och tjänster är dessutom belagda med energiskatter, miljöavgifter med mera. Äger vi en fastighet betalar vi en fastighetsavgift. Kör vi bil betalar vi vägtrafikskatt, trängsel- och broavgifter. Halva elräkningen och bensinnotan är skatt.

Vi betalar för barnomsorg, hemtjänst och äldreomsorg i vår hemkommun. Som privatperson eller företagare betalar vi för olika tillståndsärenden, bygglov, miljötillstånd, utskänkningstillstånd är bar några. Stat och kommuner saknar inte direkt inkomstkällor ändå är det kronisk brist på pengar till skola, vård, omsorg och rättsväsende bland mycket annat! Hur är det möjligt?

Kan en orsak vara våra politikers aldrig sinande "uppfinningsrikedom" att under mandatperioden hitta nya utgiftsområden. Nya myndigheter, projekt, bidrag till olika särintressen och inte minst en urusel kontroll av utbetalningarna i välfärden. Kostnader som som naturligtvis konkurrerar med medel till statens och kommunernas kärnverksamhet.

Vad är rimligt att den totala andelen skatter och avgifter ska vara av en bruttolön på 25.000 kronor. 40, 50, 60 eller 70 procent?

Snart uppgiven skattebetalare

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy