Annons

Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Läsartext
Pianovirtuos mötte en sångnäktergal i Gullängets kyrka

Pianisten Chris O’Berg kom till Gullängets kyrka 1 december för att spela på ett musikcafé för utsatta kvinnor i världen. Kyrkan har genom sitt internationella arbete behov av att pengar skjuts till på frivillig väg. Folk blir givmildare om man samtidigt blir bjudna på vacker musik.

Detta är en läsartext.

Lina Sundqvist och Chris O’Berg kompletterar varandra. Till Lina Sundqvists vackra sopranstämma så broderar Chris O’Berg mellanspelen lika vackert som Lina sjunger.

Annons

Chris O’Bergs förvåning över att det i Gullängets kyrka fanns en sådan vacker och stor sopran, som Lina Sundqvist, visar på hur hemmablinda vi är. Man behöver inte gå över ån efter vatten, utan bara till Gullängets kyrka. Söndag 12 december klockan 16 bjuder Lina Sundqvist tillsammans med kyrkokören på en julkonsert och bättre reklam kunde Lina knappast göra än på musikcaféet med ”Jag har hört om en stad ovan molnen”, ”Du vet väl om att du är värdefull”, ”Jag är en främling” (Linas följeslagare), ”Härlig är jorden”, ”What a wonderful world” och ”Barnatro”.

Annons

Visst är det så att på julkonserten får Lina Sundqvist sköta pianot själv, men det är hon ju så van vid. I stället för att bli ackompanjerad av Chris O’Berg får hon då samspela med kyrkokören i stämmosång.

Annons

Chris O’Berg bjöd på idel vackra pianostycken och har nu en gång för alla suddat bort stämpeln som en som bara kan spela boogie woogie. I sin fagra ungdom gjorde han om allt till boogie woogie, tills hans pianolärare skickade hem honom med en smäll i dörren. Efter några månader tog Chris modet till sig och knackade försiktigt på dörren för att återuppta sina pianolektioner. Chris berättade att den läxan han då fick var den bästa han fått i hela livet. Klassiska stycken skall man kunna spela som de är ämnade för. På musikcaféet fick vi höra hur vackert ”La petite valse” kan spelas, liksom guldägg av Frédéric Chopin, Barockens mästare Johan Sebastian Bach och Franz Schubert. Klassisk musik behöver inte alls vara svårtillgänglig utan lättsam om man gör som Chris O’Berg och letar fram de rätta styckena och kortar ned dem till max 5-6 minuter.

Chris O’Berg har mycket flinka fingrar och klarar sig helt utan noter.

Chris exemplifierade den lättsmälta musiken genom att spela två av Frédéric Chopins nocturner. ”Tomtarnas vaktparad”, ”Jesus bleibt meine Freude”, ”Spring waltz”, ”Militärmarsch”, ”La petite valse” och dessutom ”Slädfärd”, ”True love” och ”Aftonklockor”.

Annons

Programmet blev både variationsrikt och underhållande och visade som i detta fall på att två blir dubbelt så bra som en och en. Till sist en stilla bön, låt det komma fler tillfällen för Lina Sundqvist och Chris O’Berg att tillsammans få möta publiken.

Kjell Larsson

Annons

Annons

Till toppen av sidan