Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Kramfors

Insändare
Dåligt politisk ledarskap i Kramfors skolor går visst ut över elevernas resultat

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Enligt Skolverkets statistikdatabas SALSA så är andelen elever som får fullständiga betyg i årskurs 6 på Kramforsskolan och Bollstaskolan dryga nio procentenheter lägre än länssnittet", skriver insändarskribenten.

Bild: Shanelle Nordgren

Annons

Arbetarrörelsen har traditionellt satsat hårt på folkbildning. Därför att utbildning öppnar dörrar till välstånd och bättre levnadsvillkor.

Att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i Kramfors har lämnat dessa ideal långt bakom sig blir tydligt när man läser artikeln ”Som det är nu mår jag inte bra”. Där framgår det att majoriteten av rektorerna i Kramfors kommun funderar på att lämna sina uppdrag. De berättar öppet om sina bekymmer, den press de känner och att deras synpunkter ignoreras.

Rektorernas rop om hjälp möts av Thomas Näsholms (S) kommentar att de är utbytbara: det är lätt att rekrytera nya rektorer menar han. Det är kanske inget öppet hot om uppsägning – men det talar ändå sitt tydliga språk. I stället för att hörsamma rektorernas oro utövar Näsholm härskartekniker och vi kan anta att den försämrade arbetsmiljön inte bara handlar om besparingar utan också på ett dåligt ledarskap.

Annons

Annons

Vidare säger han att det ser bra ut när man tittar på elevernas resultat. Där har han dock fel: enligt Skolverkets statistikdatabas SALSA så är andelen elever som får fullständiga betyg i årskurs 6 på Kramforsskolan och Bollstaskolan dryga nio procentenheter lägre än länssnittet. För Gudmundråskolan är det ännu värre: där är andelen elever med fullständiga betyg i årskurs 9 hela 14 procentenheter lägre än rikssnittet. En så usel kvalitetsmedvetenhet hos bildningsnämndens ordförande är häpnadsväckande.

Näsholm menar även att politiken inte kan göra mycket åt rektorernas bekymmer – att politikerna inte kan göra ”underverk”. Men där har han fel igen. Det är politiker från S och V som bär huvudansvaret för den allvarliga situationen som skolledarna beskriver. Det var deras beslut att lägga ner Ytterlännässkolan utan konsekvensanalys som lade grunden för dagens problem. Men politikerna har även makten att åtgärda problem. Ett sätt att göra det på är att besluta budgeten som sätter ramarna för skolornas verksamhet.

M och C försökte att förbättra situationen genom att satsa 10 miljoner kronor extra på skolorna. Det lade de fram i sitt motförslag till majoritetens budget. Men Jon Björkman (V) tyckte inte att det behövdes. Han menade att majoriteten ansåg att det var bra ställt med Kramfors kommuns skolor (se inspelningen från kommunfullmäktige den 21/6 2021).

Med facit i hand får Björkmans kommentar stå för majoritetens duglighet i sakfrågan.

Arbetare i Kramfors kommun som vill skapa ett bättre liv för sina barn borde snarast möjligt vända sig mot nya politiska alternativ. De traditionella har svikit oss länge nog.

Jan Frid å styrelsens vägnar, Ådalspartiet - Folkets röst

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy