Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Replik: Centern bör klargöra hur de ser på Systembolaget

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: TT

Annons

I Örnsköldsviks Allehanda den 26 november skriver en grupp ledande centerpartister i Ångermanland en replik på min tidigare insändare angående gårdsförsäljning av alkohol. Här vill jag fortsätta debatten.

Jag tolkar att vi är överens om två saker. Landsbygdsutveckling och bevarande av systembolaget. Även jag är väldigt engagerad för utveckling av landsbygden och finns med i två olika styrelser, och hoppas på en utvecklad gårdsförsäljning, men inte när det gäller alkohol.

Enligt min information har Centerpartiet ett beslut om att värna Systembolaget, och ser införande av gårdsförsäljning av alkohol som möjlig och att behålla Systembolaget. Här är jag personligen och vi inom IOGT-NTO tveksamma. EU-rättsliga experter och EU-kommissionen bedömer att monopolet strider mot EU-rätten om gårdsförsäljning införs. De som vill ha privat alkoholförsäljning väljer att bortse från riskerna. Enligt de uppgifter som kommit fram bedömer utredaren det möjligt. Här ser vi den stora farhågan att gårdsförsäljning eventuellt införs, och sedan markerar EU att vi måste avveckla Systembolaget.

Annons

Annons

Här vill jag att ni i Centerpartiet klargör var ni står i dag. Är Systembolaget viktigare än gårdsförsäljningen? Att gårdsförsäljning också skulle omfatta företag som odlar råvaror och bedriver hantverksmässig tillverkning är väl känt. Det framhålls ständigt i debatten, till exempel av skribenterna. Men diskussionen om "gårdsförsäljning" i Sverige har alltid handlat om försäljning från tillverkare av alla typer av alkoholdrycker, öl, vin och sprit, oavsett hur de har tillverkats. Att det har kallats "gårdsförsäljning" ger en felaktig bild.

Att köpa in råvaror, till exempel sprit, blanda och smaksätta dem, räknas som tillverkning. Det är tillverkning som inte kräver egen odling eller hantverksmässiga metoder som kommer att (riskerar att) växa mest, eftersom det är lättast att tjäna pengar där. Och placera verksamheten i tätorter, där de flesta kunderna finns. Hur ser ni i Centerpartiet på detta?

Gårdsförsäljningsförespråkarna hävdar att försäljningen ger ekonomiska vinster men att väldigt lite alkohol kommer att säljas (alltså att alkoholskadorna inte ökar). Det är inte trovärdigt.  Förra gårdsförsäljningsutredningen visade att alkoholtillverkare på landsbygden bedömde att man skulle sälja mer genom Systembolaget än genom gårdsförsäljning, om det blev tillåtet. Att införa gårdsförsäljning, vilket riskerar Systembolaget, riskerar alltså även verksamheten för alkoholtillverkarna på landsbygden. Det ligger inte i de lokala tillverkarnas intresse att Systembolaget avvecklas. Nu avvaktar vi utredningen, som vi hoppas aldrig blir någon proposition. Vi har olika bilder om framtiden och då är debatten viktig. Jag deltar gärna i ett studiebesök.

Olle Häggström, IOGT-NTO

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy