Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Insändare
KD: Ö-viks kommun måste satsa på landsbygden för att växa

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Katarina Östholm, Viktor Holmström

Annons

Hela Örnsköldsvik ska leva! Den dystra prognosen för Örnsköldsvik perioden 2020–2029 är att befolkningen kommer att minska. Detta baseras på de senaste årens trender och beteenden vad gäller befolkningsutveckling och går att läsa på kommunens hemsida. Det positiva i kråksången är dock att den verkliga utvecklingen är något annat och den går att påverka.

Annons

Den största nyckelfaktorn för att lyckas med detta är ökad inflyttning. Det finns många faktorer som gör en kommun attraktiv, men först och främst behövs jobb och bostäder. Skolor, och sjukhus är självklart också viktiga parametrar men även själva landsbygden kan vi se lockar till sig nya invånare. Många som tröttnat på storstäderna längtar till livet på landet. Därför är det viktigt att vår kommun och politik satsar på just landsbygden.

Annons

Vi har länge kunnat följa hur de styrande i vår kommun haft sikte på centralisering. Skolor som inte underhållits som de borde, dagbarnvårdare som sagts upp, lärartjänster som inte lysts ut. Detta blir en långsam svält, som utarmar landsbygden och tillslut tvingar människor i arbetsför ålder att flytta. Det i sin tur blir ingen besparing, eftersom inflyttningen minskar och stora områden riskerar bli socialt utsatta områden.

Den som bor i landsbygd har i många fall också högre skatt och sämre offentlig service. Klyftan mellan stad och land växer. Detta kan och bör stoppas omedelbart! Vi kan om vi vill! Jag skriver just vi för att vi behöver varandra och vi behöver hjälpas åt. Detta är inte ett enskilt problem som bara berör de boende i kommunens ytterområden. För den med lite fantasi och kreativt tänkande är det uppenbart att konsekvenserna av en utarmad landsbygd är något vi inte vill vara med om. Alla kan bidra, med stort som smått. Som konsument kan du välja närodlat och närproducerat, som samhällsmedborgare kan du rösta på partier som står bakom landsbygdssäkringar. Politiken behöver generellt förstå att landsbygden är en möjlighet och en framtidssäkring, så låt oss investera i den.

Annons

För vår framtid, våra barn, vårt klimat, våra skogar och våra bönder, och inte minst för vår kommuns tillväxt. Vi har en fantastisk kommun med stora områden. Inte bara stadskärnan ska få omvårdnad, vi vill ju att hela Örnsköldsvik ska leva!

Maria Borgehammar, KD

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy