Annons

Annons

Annons

Annons

Oro och missnöje hos personalen på Hemab

Insändare
De HEMAB-anställdas berättelser vittnar om att gränsen har passerats

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Jag tycker att de anställdas berättelser vittnar om att gränsen för vad som är acceptabelt har passerats för länge sedan", skriver insändarskribenten.

Bild: Emmy Norgren

Annons

Som invånare i Härnösand och kund hos HEMAB beundrar jag modet hos de medarbetare som har valt att kliva fram och berätta om hur de mår på arbetsplatsen. Att som medarbetare välja att uttala sig i media om att de upplever en negativ arbetsmiljö, tystnadskultur och risker med att kompetensen flyr bolaget är starkt och respektingivande.

Många anställda har uppenbarligen valt att sluta på grund av den bristfälliga arbetsmiljön och några väljer att höja sin röst för att informera i hopp om att hjälp att rädda företaget. Att välja att informera ”oss” om missförhållandena ser jag som ett tecken på ansvar och engagemang, lojalitet mot verksamheten och ett ansvar för leveranserna till oss Härnösandsbor. Trots anonymitet tar de ändå stora risker för repressalier om namnen kommer fram.

Annons

Jag tycker att de anställdas berättelser vittnar om att gränsen för vad som är acceptabelt har passerats för länge sedan. Istället för att lyssna på budskapet går ledning, styrelse, kommunalråd och till och med styrelsen för den socialdemokratiska fullmäktigegruppen i försvar och pratar i termer om hårda toner och personangrepp. Det har till och med förekommit uttalanden om att det är männen i företaget som inte kan hantera varken förändringar eller kvinnor i ledande positioner. Det är låg nivå på det.

Annons

Med allt som har rapporterats i media som handlar om personalflykten, oljeläckaget, avloppsincidenten och deponering av europeisk asbest kan jag inte låta bli att reagera.

HEMAB:s ledning och styrelse har ett stort ansvar för situationen. De håller varandra om ryggen och förnekar situationen med hjälp av kommunalråd. En stor del av lösningen är att skapa "en modern organisation". Lyssnar vi på medarbetarnas berättelser blir det med ett ledarskap som upplevs vara gammalmodigt och i närheten av diktatoriskt.

Hur kan ledningen (även kommunalråd) försvara kompetensförlusten genom att hänvisa till att elnätet är vädersäkrat? Bara för att elnätet till stor del är nergrävt, behöver man inte värna om företagets kompetens och resurser sedan? Vad händer med de delar av näten som har föråldrats och behöver bytas ut? (Tänk även fjärrvärme och vatten/avlopp och den senaste tidens incidenter.) Drift och underhåll sköter sig av sig självt, eller?

Annons

Samtliga fackförbund har reserverat sig mot omorganisationen. Trots detta står Socialdemokraterna står bakom förändringen. Har Socialdemokraterna tappat kopplingen till sitt ursprung och fackförbundens värde?

Miljöpartiet finns representerat i presidiet. Hur kan en miljöpartist stå bakom att frakta hit asbest från andra delar av Europa?

Finns det ingen i HEMAB:s styrelse som VILL se vad som faktiskt har lyfts upp på bordet nu och vågar agera? Ni har ett ansvar!

Hemabs verksamhet är för viktig för Härnösand för att fortsätta blunda

Annons

Annons

Till toppen av sidan