Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Insändare
Rädda Barnen i Ö-vik: Alltför många barn utsätts för rasism i skolan

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Anna Kuylenstierna

Annons

”Alltså det har hänt, till exempel att någon kommer fram till mig och retar mig för min hudfärg. Då kanske jag vill säga till min lärare, eller om man vill säga till sin mamma, och sen tänker man liksom ´äh, det här kommer säkert inte hända igen´. Och sen blir man påverkad och påverkad, och så sliter det liksom isär en, och ändå gör man ingenting för att man tänker bara ´det här är säkert ingenting´.”

Annons

Citatet är från ett barn som Rädda barnen har talat med i samband med vår rapport ”Vuxna, vad gör dom? – barns röster om rasism”, som släpptes i slutet av augusti. Rädda barnen ville få en bild av barns erfarenheter av rasism, diskriminering och trakasserier med fokus på etnisk tillhörighet, hudfärg, kultur, språk och religion. Därför har vi undersökt barns erfarenheter genom att samtala med femteklassare runtom i Sverige. Rapporten bygger på två studier där vi frågat över tusen barn.

Annons

Rapportens resultat visade att ungefär vart fjärde barn med utländsk bakgrund blivit utsatt för diskriminering eller trakasserier i skolan. Nästan hälften av barnen har sett eller hört något rasistiskt på sin skola någon gång eller flera gånger. Rapporten visar att det är tydligt att barn utsätts för rasism i skolan, både av andra barn men också blir utsatta av vuxna. Eftersom det åligger skolan att skydda barn från rasism, diskriminering och trakasserier, kan vi dra slutsatsen att skolan misslyckats med sitt uppdrag.

Vi kan också se att barn vill att vuxna, i synnerhet skolpersonal, blir bättre på att skydda barn från rasism. För att kunna göra det behöver vuxna först lära sig om rasism. När vi frågar barnen om vad vi vuxna bör göra åt situationen kan vi urskilja fyra tydliga uppmaningar till vuxna:

Annons

■ Bli bättre på att se rasism i skolan!

■ Ingrip så fort du ser rasism – men gör det varsamt!

■ Uppmärksamma rasism genom att lyssna, förstå och respektera barns känslor!

■ Föregå med gott exempel och visa barn hur de kan agera antirasistiskt!

Rädda barnen anser att skolpersonal måste få kunskaper och resurser att skydda barn, och barn måste få möjlighet till upprättelse när vuxna sviker sina skyldigheter. I ett demokratiskt samhälle med barnkonventionen som lag, där dessutom vart fjärde barn har utländsk bakgrund, kan vi inte nöja oss med mindre.

Rädda barnens lokalförening i Örnsköldsvik

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy