Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Bygdegården är en viktig tråd i kulturens nätverk

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Vi vill uppmana kommuner och regioner att föra dialog med föreningslivet och ge ekonomiskt stöd till våra lokaler och kulturarrangörer. Då kan vi bygga vi ett starkt demokratiskt samhälle där yttrandefriheten värnas och kulturen kommer alla till del", skriver Lars- Håkan Spjuth, ordförande Västernorrlands bygdegårdsdistrikt och Per Lodenius, ordförande Bygdegårdarnas Riksförbund.

Bild: Anna Kuylenstierna

Annons

När Sveriges största organisation för allmänna samlingslokaler firar kulturen och demokratin sker det i hela landet. Vi står beredda att återstarta verksamheten och föra dialogen för yttrandefrihet och allas rätt till kultur. Digitala möten i all ära, men att träffas fysiskt är en förutsättning för en levande demokrati!

Bygdegårdarnas Riksförbund består av 1 448 föreningar, 61 av dessa finns i Västernorrland, exempelvis Rö Folkets Hus (ja, det finns i BG!) i Härnösand, Nävertjäls BG i Örnsköldsvik, Ängoms BG i Sundsvall. Vi driver allmänna samlingslokaler – öppna för alla med en demokratisk värdegrund. 2021 uppmärksammar Sverige att kvinnor fick delta i allmänna val på lika villkor som män för 100 år sedan! Bygdegårdarna är demokratiska noder, drivna av eldsjälar och ger utrymme till möten mellan människor.

Annons

Annons

Styrkan i det ideella arbetet är stor, men det behövs ytterligare resurser. Samhället måste uppmärksamma dessa arenor för demokrati och föra dialog med föreningarna – så att vi gemensamt kan fira ytterligare 100 år för demokratin i vårt land.

Den ännu pågående pandemiska smittan har visat tydligt hur kulturen håller samman i ett finmaskigt nät – där varje tråd är avhängig av varandra. För att uppnå de nationella målen om allas rätt till kultur krävs att hela samhället samverkar och att resurser ges för att sprida kulturen över hela landet. Återstarten är i gång – men för att inte bara stanna vid de stora arenorna och städerna, utan erbjudas överallt där människor bor, måste hela nätverket kopplas samman.

Fastigheterna finns där. Eldsjälar och publik likaså. 1 448 bygdegårdsföreningar kan vara en del av ett hållbart nätverk för att sprida kulturen över hela landet. Den kultur vi skapar själva kan ibland bara behöva en plats att vara på. Men för den yrkesverksamme kulturskaparen krävs att arrangören har resurser för att köpa in konserten, föreställningen, föredraget och då behövs medel som gör det möjligt.

Vi vill uppmana kommuner och regioner att föra dialog med föreningslivet och ge ekonomiskt stöd till våra lokaler och kulturarrangörer. Då kan vi bygga vi ett starkt demokratiskt samhälle där yttrandefriheten värnas och kulturen kommer alla till del. Så bygger vi en stark gemenskap mellan städer och landsbygder. Så bygger vi ett hållbart kulturellt nätverk.

Lars- Håkan Spjuth, ordförande Västernorrlands bygdegårdsdistrikt

Per Lodenius, ordförande Bygdegårdarnas Riksförbund

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy