Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Våga fråga om någon har blåmärken

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Den 25 november är Internationella dagen mot våld mot kvinnor. Ibland blir inte livet som man tänkt sig. Våld i nära relation innebär normalt ett mönster av fysiskt-sexuellt, känslomässigt våld och hot som eskalerar i omfattning över tid.

Bild: Madelene Linderstam

Annons

Annons

Kvinnofridsbrott handlar om fysisk eller psykiskt våld eller hot om våld. Kvinnofridsbrott handlar om att förtrycka kvinnan och det handlar om att bryta ner självkänslan hos kvinnan. Det gör livsutrymmet mindre. Kom ihåg att våld kan yttra sig på många vis. Fysiskt våld, psykiskt/känslomässigt våld, sexuellt våld och tvång, social isolering eller ekonomisk isolering.

I genomsnitt dödas 16 kvinnor varje år av sina manliga partners eller före detta partners. I dessa coronatider när vi inte träffas som vanligt, måste vi vara extra uppmärksam på varandra! Medvetenheten måste öka och vi måste våga ställa frågan när vi ser våra vänner, familjemedlemmar och arbetskamrater komma med blåmärken. När vi ser hur de blir som rädda rådjur när någon höjer sin röst, slutar umgås eller ringa sin familj och vänner eller inte får ha hand om sin egen ekonomi.

Kommunal har tillsammans med alla andra LO-förbund en försäkring i sitt medlemskap, där man har rätt till tio stödsamtal där man kan få stöttning och mod så man orkar att sig ur sitt destruktiva förhållande. För ingen har rätt att förminska någon annan!

Cathrine Strand, kommunalare

Annons

Annons

Till toppen av sidan