Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Risk att IOGT-NTO får rätt gällande gårdsförsäljning

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Annons

Replik på insändare Risk att utredning om gårdsförsäljning blir en partsinlaga (Allehanda 18/11).

Det är med sorg vi skriver att Olle Häggström och nykterhetsrörelsen riskerar att få rätt. Utredningen om gårdsförsäljning riskerar absolut att bli en partsinlaga, men inte alls på det vis som Olle framför i sin insändare 18 november 2021.

Annons

Annons

Vi som följt debatten anar att IOGT-NTO och Systembolaget blivit allt för tongivande och slår ned på just det som kunde varit ett enormt lyft för landsbygden. Synen på branschen som framförs i texten ger sken av stor okunskap alternativt så fars det medvetet med osanning. Det som beskrivs är långt ifrån den hantverksmässiga produktion vi ser runt om i såväl Västernorrland som hela landet. Om Olle på allvar menar att allt handlar om buteljering och ny etikett av färdigköpt produkt är han mer än välkommen att höra av sig så ordnar vi tillsammans studiebesök med honom hos våra framgångsrika alkoholproducenter i länet. Misstro och okunskap kommer inte utveckla landsbygden.

Nu har rimligen varken vi, eller Olle, tagit del av den utredning som snart presenteras i sin helhet. Men att föregå utredningen och säga att ett förslag om gårdsförsäljning skulle kullkasta detaljhandelsmonopolet baserat på EU-rätt är förhastat. Den EU-rättsliga expertisen i utredningen landar i en helt annan bedömning. I slutändan är det bara EU-domstolen som kan fastställa tolkningen av rättsläget.

Slutligen är de folkhälsoaspekter, som uppenbart är oron bakom Olles insändare, viktiga. Den utredning som gjorts av Sweco landar i en bedömning att ökad volym till följd av införande av gårdsförsäljning kommer vara försumbar.

Annons

Låt oss inte föregå utrednings förslag, och låt oss hoppas att lagstiftaren inte låter frågan bli en partsinlaga där rädsla går före fakta.

Annons

Johan Wester (C), riksdagskandidat för Västernorrland

Anna-Britta Åkerlind (C), oppositionsråd Örnsköldsvik

Johan Andersson (C), kommunalråd Sollefteå

Ida Stafrin (C), oppositionsråd Kramfors

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy