Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Mäns hot och våld mot kvinnor måste få ett slut

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Alexandra Örn

Annons

Mäns våld mot kvinnor är en akut kris och måste behandlas därefter. I dag på internationella dagen mot våld mot kvinnor vill vi rikta ljuset på det våld som tusentals kvinnor i Sverige utsätts för, men frågan måste uppmärksammas varje dag.

Framförallt krävs omfattande åtgärder. För de kvinnor som lever under terror i sina egna hem, som blir misshandlade på den plats där tryggheten ska vara som störst, spelar det ingen roll hur mycket frågan är på agendan om ingen förändring sker. Det är bisarrt att det ska krävas flera tätt efterföljande mord för att skaka om samhället när 24 kvinnor varje dag anmäler att de blivit misshandlade av sin partner. Nästan en fjärdedel av tjejer i åldern 16-24 år uppger att de utsatts för brott i sin relation.

Annons

Våldet sker precis just nu och förövaren finns mitt ibland oss. Konkret behöver vi arbeta med både straffskärpningar och förebyggande åtgärder. Det är också avgörande att kvinnor som lämnar och söker hjälp får det stöd och den hjälp som de behöver. Det krävs ett helhetsgrepp mot våldet och ansvarsfördelningen mellan stat, regioner, kommuner och civilsamhället måste vara glasklar. Vi måste helt enkelt göra mycket mer för att skydda kvinnorna och straffa förövarna.

Annons

Liberala Kvinnor vill se:

■ Utökade möjligheter till kontaktförbud och elektronisk fotboja. Det är förövarens frihet som ska begränsas, inte offrets.

■ Skärpta straff. Minimistraffet för grov kvinnofridskränkning bör höjas till ett års fängelse och böter ska tas bort ur straffskalan för överträdelse av kontaktförbud. Den som vägrar delta i behandlingsprogram ska inte kunna få villkorlig frigivning i förtid.

■ Förebyggande arbete mot potentiella förövare. Vi behöver mer forskning kring och åtgärder för att se till att våldsutövare förändrar sitt beteende och upphör med att utöva våld.

■ Bättre tillgång till skyddade boenden. Tillgången till skyddade boenden är mycket ojämnt fördelad över landet och det tillhör vardagen att kvinnor nekas skyddat boende på grund av platsbrist.

■ Vi vill ge kvinnojourerna rätt att söka statligt stöd för skyddat boende. Vi kan inte acceptera den stora rättsosäkerhet som finns för kvinnor som utsätts för mäns våld och den straffrihet som allt för ofta råder för förövarna. Det är den som misshandlar som ska få sin frihet begränsad och den som blir utsatt för hot och våld måste få sin frihet tillbaka!

Cecilia Elving, ordförande, Liberala Kvinnor

Annelie Luthman, ordförande, Liberala kvinnor i Västernorrland

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy