Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Jonas Bergström

ledare socialdemokratisk

Jonas Bergström
Alla fick något – men vad fick C?

Detta är en opinionstext.Detta är en text från Tidningen Ångermanlands ledarsida grundad på socialdemokratiska värderingar. Den var fram till december 2021 en del av allehanda.se.

Bild: Jessica Gow/TT

Annons

När dimman nu börjar skingra sig kan vi konstatera följande:

• V fick en överenskommelse som de kunde glädjas åt från Aktuellt kl 21 till C:s pressträff kl 08:15.

• S fick statsministerposten och en budget som till 64 av 74 miljarder är regeringens egen. Kanske dessutom en ren S-regering.

• MP fick äntligen lämna regeringen, säkert befriande för vissa.

• M, SD och KD fick igenom sina justeringar i budgeten.

• L bryr sig ingen om.

Men vad fick egentligen C?

Centerpartiet släpper fram Andersson som statsminister eftersom de inte vill se en regering som är beroende av SD. Men istället för att rösta på den regeringsbudget som C haft inflytande över väljer de att släppa fram M, SD och KD:s budgetjusteringar.

Annons

C föredrar alltså en S-regering som är beroende av V:s stöd men som tvingas styra på SD-budget för att V ska hållas utanför inflytande.

Annons

Anledningen till att C i sista stund meddelade att de röstar emot regeringens budget är avtalet mellan S, V och MP som presenterades onsdag kväll: en särskild satsning på höjda pensioner med 1000 kr för dem med lägst pension. Det är detta som C kallar en "kraftig vänstersväng".

Men pensionssatsningen är inte ens en del av denna budget, förslaget hanteras först i vår och sedan efter nästa val.

Annie Lööf (C) säger att regeringen måste luta sig mot mitten för att få stöd i riksdagen. Problemet är att det inte räcker. Regeringen måste luta både mot C och V för att få igenom sin politik i riksdagen.

Detta fick V en påminnelse om när pensionssatsningen nu faller. Detta kommer även C att få en påminnelse om när deras hjärtefrågor; förändrat strandskydd och skogsutredningen, nu ser ut att falla i riksdagen.

Så hur ska vi egentligen förstå C:s agerande? Det blir omöjligt om vi inte ser till att Annie Lööf försöker att hålla ihop sitt parti.

Centerpartiets väljare har valt sida. De har belönat C för att de fram tills nu hållit SD borta från inflytande. C:s väljare ser sig numer som vänster. Hela 60 procent av dem föredrar Magdalena Andersson (S) som statsminister – endast 10 procent föredrar Ulf Kristersson.

Men i Centerpartiets partistyrelse och riksdagsgrupp finns alltjämt de som likt Emil Källström (C), riksdagsledamoten från Västernorrland, hade svårt att acceptera Januariavtalet och de som vägrar inse att det nu är dött. "Den breda mitten" som Lööf talar om är numer en smal och enslig plats.

Annons

Annons

C:s spagat som ger både V och framförallt SD inflytande är ett försök att hålla ihop sitt parti och sin väljarkår. Men det är ett omöjligt uppdrag.

För väljarna ser det som Lööf vägrar se: att C måste välja sida. I sommarens regeringskris sa C nej till allt. Nej till Kristersson och nej till Löfven. Under tiden blödde partiet väljare.

Nåväl. Magdalena Andersson (S) är trots allt vald till statsminister. Visst, 10 av 74 miljarder i regeringens budget har justerats, S har förlorat C och MP lämnar regeringen (inte mig emot).

Men landet måste styras. Så S regerar vidare med siktet inställt på nästa val. Visst är det en prestigeförlust för S, V, C och MP att de inte rott detta i land.

Men det är knappast Andersson som kommer att straffas för det.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy