Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Jonas Bergström

ledare socialdemokratisk

Jonas Bergström
Vill M att Stockholm ska förbli mörkt?

Detta är en opinionstext.Detta är en text från Tidningen Ångermanlands ledarsida grundad på socialdemokratiska värderingar. Den var fram till december 2021 en del av allehanda.se.

Bild: TT

Annons

Moderaterna vänder sig kategoriskt mot ny vindkraft där den behövs som allra mest: elimportsberoende Stockholm. Samtidigt fanns det inte en krona till kärnkraft i den gemensamma M, SD och KD-budgeten. Hur tänker sig M att huvudstaden ska försörjas med el framöver?

Stockholm är beroende av import av el, hela 90 procent av elen importeras. Efter att M, SD, KD och L gormat om höga elpriser i södra Sverige under en lång tid blev jag lite förvånad när deras historiska första gemensamma budget presenterades.

För det första var L inte med. För det andra fanns det inte ett ord om hur elproduktionen ska öka i södra Sverige.

Det talas mycket om kärnkraft. Själv tror jag att nya kärnkraftverk kan behövas på lång sikt. Men låt oss vara ärliga med att det skulle ta lång tid att bygga och att det skulle kosta hundratals miljarder som måste komma från staten, eftersom marknaden inte är beredd att ta risken.

Men om M verkligen menar att kärnkraft är lösningen, varför finns det då inte ett ord om kärnkraft i denna historiska M, SD, KD-budget?

Annons

Det enda som på kort och medellång sikt kan sänka elpriserna i söder är energieffektivisering och mer vindkraft. Vindkraft går fortare att bygga och är långt mycket billigare än kärnkraft. Det är därför investerarna står på kö till att investera i vindkraftsprojekt.

Annons

Stockholm ligger efter när det gäller vindkraftsutbyggnaden. Om man ska ge stockholmarna något är det regionen är tätbefolkad samt att Försvarsmaktens riksintresse och omfattande flygtrafik via två flygplatser gör det klurigare att få till vindkraft där. En möjlig lösning är havsbaserad vindkraft.

Nu planeras Sveriges största havsbaserade vindkraftspark utanför Stockholms skärgård. 253 vindkraftverk ska producera 20 terawatt, det är lika mycket som Forsmarks tre reaktorer producerar tillsammans.

Men istället för att välkomna en investering som skulle betyda mycket för Stockholms elförsörjning väljer M att direkt börja kampanja mot den. De säger nej till "stålskogar i Stockholms skärgård", trots att parken planeras 55 km utanför Sandhamn. Även riksdagsledamoten Niklas Wykman (M), skattepolitisk talesperson, är emot.

Stockholms län är Moderaternas starkaste fäste. Säkert finns det många moderata politiker med fina sommarställen i Stockholms skärgård som inte vill kunna se vindkraft ens i en kikare från Sandhamn, men elförsörjning på lång sikt är en ödesfråga för hela regionen.

Därför blir det särskilt intressant att M, som säger sig vara ett marknadsliberalt parti, motverkar den elproduktion som marknaden visar intresse.

Annons

Kanske räknar M kallt med att norra Sverige fortsatt ska försörja Stockholm med billig el? Glöm det. Varje watt kommer att behövas i norr framöver.

Annons

Det är inte heller så att M säger nej med hänsyn till försvarets intressen. M säger nej direkt, trots att bygget planeras 55 km utanför skärgården.

Det är svårt att förstå detta motstånd som något annat än ett reaktionärt motstånd mot vindkraft (i alla fall så länge den byggs i närheten av Stockholm). Vindkraften har blivit en symbol för den modernitet som M vill vända sig emot.

Samtidigt talar Ulf Kristersson gärna om att M är "Sveriges gröna höger". "Elkrisen" (trots att Sverige har ett överskott på el) är för Kristersson ett av de viktigaste argumenten för att byta regering. Men i M, KD och SD-budgeten finns inga satsningar på kärnkraft och i sitt starkaste fäste kampanjar M nu emot ny vindkraft.

Så hur tänker sig M att Stockholms ska försörjas med el framöver? Vreden från moderater som hatar vindkraft kommer inte räcka för att hålla lamporna tända i Stockholm.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy