Annons

Annons

Annons

Annons

Kramfors

Läsartext
Minnet av brända kvinnor hedras under Eldkvällen

Lördagen 30 oktober hedrades minnet av de dryga 70-talen kvinnor, som miste sina liv på Bålberget i juni 1675.

Detta är en läsartext.

Idén till Eldkvällen kom tidigt, efter att guiden Håkan Sjöberg berättat och guidat för ett stort antal människor under sina 15 år som guide. Många är det som vill veta mera, som har anmödrar bland de döda och andra vill hedra deras minne, trots att nära 350 år har gått sedan denna fruktansvärda händelse.

I samarbete med Maria Nordlund, Elinor Berglund på Hola och Musikalstudion Höga Kusten kunde minneskvällen hållas en mörk kväll i oktober. Stigen upp till minnesstenen lystes upp av marschaller och flera deltagare bar facklor och lyktor. Under absolut tystnad vandrade drygt 90 personer upp till bergets topp.

Annons

Annons

På vägen upp dök flickor upp bland träden, nynnandes sånger, gråtandes, eller skrikandes, vilket gav ett mycket kusligt intryck. Håkan Sjöberg, väsendet, läste en text där budskapet var att genom elden rena de döda från skuld och genom eldens ljus bringa dem upprättelse.

Maria Nordlund gestaltade ett antal av de dömda kvinnorna och läste ur protokollen, där barn fick vittna mot sina mödrar och systrar. Flickorna dansade i facklornas sken och en bön avslutade den magiska kvällen. I det tysta avslutade sedan många med en stund vid minnesstenen, för att sedan vandra ner igen.

Håkan och Agneta Sjöberg

Näraskribenter

Väsendet läser en bön över flickorna

Maria Nordlund gestaltade flera olika kvinnor

Marschaller lyste stigen upp till minnesstenen

Annons

Annons

Till toppen av sidan