Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Läsartext
Föreläsningar om psykisk ohälsa och alkohol

Under dagarna 8-10 november arrangerades Psykiatriveckan i Sollefteå. Tre dagar som erbjöd många fantastiska föreläsningar. Målsättningen med veckan är att öka kunskapen om de psykiska sjukdomarna, och framför allt ge varje människa inspiration att se och agera.

Detta är en läsartext.

Föreläsaren Per Leimar från IOGT-NTO kunde presentera mycket intressant fakta.

Annons

Alla kan vi göra något. Arrangör av Psykiatriveckan var Samordningsförbundet, Sollefteå kommun och Region Västernorrland. På tisdagen hade vi från IOGT-NTO möjlighet att erbjuda föreläsningen Psykisk ohälsa och alkohol med Per Leimar, utredare på centrala kansliet. En föreläsning med mycket fakta, och skrämmande insikt att alkoholen förvärrar många av sjukdomarna.

Annons

Sedan åtta år tillbaks har en internationell grupp av forskare producerat forskningsrapporter med teman som Alkohol och Våld, Alkohol och Äldre, Alkohol och Cancer, Alkohol och Graviditet m.m. Det finns ingen rapport direkt kring Alkohol och Psykisk ohälsa, men det berörs i flera av rapporterna, vilket var Pers utgångspunkt tillsammans med WHO:s handlingsplan.

Annons

Det finns naturligtvis en koppling mellan alkohol och depression. Hög alkoholkonsumtion kopplat till att utveckla depression. Alkoholbruk kan förvärra depression och försvåra behandling samt att depression kan leda till ökad alkoholkonsumtion. En fakta som förvånade publiken är kopplingen alkohol och demens. Har man ett högt berusningsdrickande i ungdomen ökar risken för tidig demens med ungefär fem gånger.

Per tog även upp samsjuklighet i sin föreläsning. Kroniska sjukdomar – både föregår och följer psykisk ohälsa, som hjärtsjukdom, diabetes, cancer. Personer med psykiatriska tillstånd dör 20 år tidigare – i kroniska sjukdomar, enligt WHO:s rapport.

Ett konstaterande är att detta verkligen inte var någon munter föreläsning. Det allra viktigaste är det förebyggande arbetet, hur kan vi minska konsumtionen av alkohol. Men det förebyggande arbetes förbannelse, är att de som blivit hjälpt vet inte om det. De som levt i missbruk eller psykisk sjukdom kan berätta om vändningen i livet, och dessa berättelser fängslar oss, vilket är svårt att göra med det förebyggande arbetet. Föreläsningen på Hullsta Gård samlade över 80 personer på eftermiddagen och över 50 på kvällen. I anslutning erbjöds en föreläsning från Maskrosbarn med rubriken ”Att växa upp med en förälder som har ett missbruk, mår psykiskt dåligt eller utsätter en för våld”. Föreläsningen på måndag hade rubriken Ångestpodden och onsdagen handlade om bipolär, autism och aspergers syndrom.

Olle Häggström

Näraskribent

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy