Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Sollefteå

Läsartext
Österåsens Vänner fick besök av professor

Den nybildade föreningen Österåsens Vänner hade den 6 november glädjen att få lyssna till designprofessorn, konstnären, filosofen Michael Hardt som höll en föreläsning om Österåsen, sedd ur hans perspektiv, i den vackra samlingssalen på Österåsen.

Detta är en läsartext.

Michael Hardt är mannen, som efter en framgångsrik akademikerkarriär i centrum av Europa slagit sig ner på en liten gård i den avfolkade byn Runeåberg i Helgum, där han funnit sin plats på jorden tillsammans med sin fru. Under sommaren 2021 har Sollefteåborna kunnat avnjuta en fantastisk utställning med trettiofem tavlor av Österåsen ur lika många perspektiv, skapad av samme Michael Hardt. Där skrev han ”Se Österåsen inte som ett problem, se Österåsen som en lösning.” Han kunde ha skrivit se Österåsen som en vision. Österåsens sanatorium invigdes 1901, när TBC härjade som värst och orsakade vart sjätte dödsfall i Sverige. Sanatoriet byggdes som en vision om något bättre. Österåsen är inget sjukhus, det är ett slott, byggt av slottsarkitekten Fredrik Lilljeqvist, i underbar harmoni med det omgivande landskapet.

Annons

Annons

Överläkare Helge Dahlstedt och hans hustru Eva hade under åren 1919-1952 en storslagen vision. Här skapade de det intressantaste, mest eftersökta sanatoriet i Sverige, bland konstnärer och intellektuella, som här fick utlopp för sin skaparkraft och skapade en av Sveriges största konstsamlingar. Michael Hardt drog en parallell med Frauenkirche i Dresden, som bombades sönder och samman i februari 1945 och skulle få bli ett fredsmonument i form av en ruin. Men en grupp personer, som saknade allt: pengar, kunskaper, makt m.m. ville annat.

De hade en vision om en Frauenkirche som en levande kyrka igen. Och sedan 2005 står hon där, 1, 8 miljarder kronor senare, som ett bevis på att har man bara en vision kan man göra allt! Österåsen är ett landskapsarkitektoniskt konstverk, ett historiskt monument, ett konstmuseum, ett nationellt monument, ett medicinskhistoriskt museum, en kulturell mötesplats och nu ett livsstilscenter. Här finns fantastiska utvecklingsmöjligheter. Visionerna om ett bättre liv och en bättre framtid fortsätter!

Gunilla Rudehill introducerade Michael Hardt och avtackade honom med en förtjusande blomma.

Hervor Sjödin

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy