Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Härnösand

Läsartext
Det gröna folkhemmet - social rättvisa och klimaträttvisa - hand i hand

Härnösand hade en stark representation på Miljöpartiets kongress, samtidigt som MP firade 40 år. Den bestod av Helena Elfvendal, Knapp Britta Thyr, Johan Sundqvist, Mattias Sjölander och Eva Goës som ombud samt ersättare Lisa Dahlén och Per Sander, som deltog aktivt.

Detta är en läsartext.

Kongressombud från Härnösand och Kramfors

Annons

Vi behandlade 440 motioner, ett program för social rättvisa samt det politiska handlingsprogrammet för nästa mandatperiod och många glada hälsningar framfördes till 40-åringen.

Ett radikalt socialt program antogs med höjda lägsta pensioner, sänkt skatt för dem med låga inkomster och att öppna upp a-kassan för människor oavsett vilken anställningsform de har. Dessutom blev handlingsprogrammet kryddat med en ny svensk utsläppsbudget, med en grön transportpolitik, med möjlighet för fler att utbilda sig till de klimatjobb som växer fram och det ska finnas ett gediget skyddsnät för alla människor.

Annons

Helena Elfvendal och Mattias Sjölander deltog för första gången på kongressen och här är deras reaktioner:

- Jag står helt bakom språkröret Per Bolunds uttryck: Det gröna folkhemmet.

Vi behöver vara ett brett parti som har svar på människors livsfrågor. Då handlar det inte bara om klimatet, miljön och klotets framtid utan också om hur människor ska få ihop sitt dagliga liv och hur vi ska kunna skapa trygghet i ett samhälle med växande ekonomiska klyftor, säger Helena Elfvendal.

Annons

- Jag blev inspirerad att skriva motioner inför nästa kongress och har redan spånat på några. Det var jätteroligt, bra sammanhållning och lärorikt.

Det var digitalt denna gång och jag ser fram emot att ses på plats, säger Mattias Sjölander.

Klimaträttvisa på COP26

Nyligen hemkommen från COP26 rapporterar Joakim Byström om den fantastiska upplevelsen och demonstrationen med 100 000 deltagare i Glasgow.

- Jag hade den Gröna Hubben, med gröna partier från hela världen, som min bas och deltog på ett antal seminarier och aktiviteter runt om i Glasgow. Det var ett mycket starkare fokus på ”Climate Justice” denna gång. Tyvärr, kunde jag bara täcka ett minimum av allt som hände!

-Jag var gäst i Gröna kvinnors webinar ”Klimatpolitik är inte jämställd, inte gender neutral" tillsammans med Ewa Larsson och Eva Hallström. Vi vet att kvinnor drabbas mest, men att det är de som minst bidrar till klimathoten och miljöförstöringen. Solvärmen i fjärrvärmenätet i Härnösand visar på möjliga småskaliga lösningar.

Small is beautiful!

Annons

Eva Goës

Näraskribent

Vi firade 40 år som parti

Eva Hallström, Joakim Byström och Ewa Larsson på COP26

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy