Annons

Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Läsartext
Föreläsningskväll med konsthantverkaren Birgitta Ricklund

Svenska Turistföreningens Lokalavdelning i Örnsköldsvik anordnade en bild- och föreläsningskväll med Birgitta Ricklund söndag 14 november på IOGT-NTO-lokalen, Bergsgatan.

Detta är en läsartext.

Birgitta Ricklund med några av sina hantverk. Foto: Kurt Söderlund

Annons

Vi välkomnade ett 25-tal personer. Kvällens föreläsare presenterade sig på sydsamiska: Buerie Iekede, Mon nomme Birgitta Ricklund Manne årroeminie Västerhusesne, Manne kluhtierdaejja ji tjiehpiesvaetnoe barkeminie. Förklaring på svenska: Mitt namn är Birgitta Ricklund, jag bor i Västerhus. Jag är snickare och konsthantverkare.

Birgitta var för länge sedan ordförande i kretsen av STF som det hette tidigare under åren 1982-1986.

Annons

Det blev härliga bilder, bilder med höstfärger från bland annat Satsfjället i Saxnäs men även bilder på olika hantverk. Det blev ett axplock om bland annat Norgefararleden, lärlingstiden hos bröderna Enar och Ivar Sjöströms Snickeri i Södra Flärke Moliden.

Bild från Satsfjället i Saxnäs.

Annons

Enligt uppdrag fick Birgitta tillverka en hylla på två meter som var utformad som ett Å. Under årens lopp har det blivit många skiftande uppdrag, till exempel när Grundsunda kyrka behövde restaureras blev det ett samarbete med Eva Olsson. Till Själevads kyrka har det också tillverkats alster placerade vid kyrkorgeln.

Till de ovanligare uppdragen fick hon restaurera en akkja och måla den i blått till en dam som kort därefter gick bort. Uppdrag har också blivit på äldreboendet i Saxnäs, Bergmansgården i Dorotea och sniglar som symboler till en förskola. Vandringsutställningar med ett skåp hon gjort har det också blivit.

Ett speciellt uppdrag var tillverkningen av "kräklan", biskopsstaven som är 210 centimeter med renhorn längst upp och väger cirka 2 kilo.

Birgitta tillsammans med Per Nylén framför hennes senaste offentliga utsmyckning i Örnsköldsviks Förvaltningsområde, ett vigselbord för borgliga vigslar i kommunhuset Kronan.

Vigselbordet på museet har Birgitta tillverkat, där finns även en Rana med motivet Svanen som är Finlands nationalfågel.

Annons

Birgitta hade tagit med sig en stol med formspråk från en samisk silversked även ett prydnadsskåp.

Stort tack till Birgitta och alla besökarna. Kvällen avslutades med fika och lotteridragning. Information om kommande aktiviteter. Trivselkväll i Arnäs hembygdsgård 30/11, föranmälan krävs. Revyresa till Östersund 22 januari & 5 februari 2022.

Kurt Söderlund

Kurt överlämnar gåva från STF Örnsköldsvik till Birgitta Ricklund.

Annons

Annons

Till toppen av sidan