Annons

Annons

Annons

Annons

Sofia Mirjamsdotter

ledare liberalVaccinering mot covid-19 i Ångermanland

Sofia Mirjamsdotter
Covidpass är ett litet pris att betala för att slippa hårda restriktioner

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell höll på onsdagen presskonferens tillsammans med kulturminister Amanda Lind.

Bild: TT, Anders Malmberg, Arkivbild

Annons

På onsdagen kom det vi kanske väntat på, men hoppats att vi skulle slippa.

Folkhälsomyndigheten och regeringen meddelade att de avser införa nya rekommendationer och eventuellt restriktioner för att begränsa smittspridningen av coronaviruset.

Här ska erkännas att jag varit kluven till användandet av covidpass, men ju mer jag tänker på det desto mer tror jag att det är en bra idé.

Annons

Man önskar att det skulle räcka med tydliga restriktioner för ovaccinerade, restriktioner som redan finns, men som det är svårt att veta om de faktiskt efterföljs.

Den som är ovaccinerad bör fortsätta att hålla avstånd, undvika folksamlingar och trängsel. Detta både för att skydda sig själv, men också omgivningen. Smittan kan spridas även till vaccinerade, och mellan vaccinerade, men risken att bli svårt sjuk är betydligt mindre för den som är vaccinerad.

Annons

Dock finns det personer som av en eller annan anledning inte får fullt skydd av vaccinet. Personer som riskerar att drabbas om smittan fortsätter att spridas.

Vaccinering är frivillig, och bör så vara. Men det innebär också att den som väljer att inte vaccinera sig har ett ansvar för det. Det innebär att ovaccinerade inte kan leva som om ingen pandemi fanns. Den som väljer att inte ta vaccinet väljer också att fortsätta leva med restriktioner som den vaccinerade kan slippa. Några få ovaccinerade ska inte inskränka på allas frihet.

Den enskild mest effektiva metoden att begränsa smittan och svår sjukdom och död är vaccin. Det är också att föredra framför alla de nedstängningar av samhällen som världen, och Sverige, har drabbats av sedan pandemin bröt ut.

Många branscher har drabbats hårt av pandemin. Krogar, kulturarrangörer, resebranschen och idrotten inte minst.

Covidpass är en liten uppoffring för att slippa de skarpa restriktioner som vi tvingades leva med under förra vintern.

Den som vill resa tätt ihop med andra, gå på restaurang eller konsert eller heja fram hockeylaget har ett val. Vaccin eller stanna hemma. Att visa upp bevis på att man är vaccinerad alternativt nyligen tillfrisknat från covid-19 är ett bra sätt att skapa trygghet och säkerställa att ovaccinerade följer de rekommendationer som gäller särskilt för dem.

Annons

Och: eftersom smittspridningen ökar i Europa och med stor sannolik kommer att öka även i Sverige finns det ingen anledning, inte heller för vaccinerade, att sluta följa de rekommendationer som gällt sedan pandemins början. Tvätta händerna noga, undvik trängsel när det är möjligt, och stanna hemma vid minsta symptom.

Annons

Annons

Till toppen av sidan