Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Västernorrlands län

Insändare
Vårdvalsutskottet: Nära vård ska ge bättre kvalitet

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Arkivbild, Izabelle Nordfjell

Annons

Replik på insändare PRO i Ö-vik: Politiker, hur ska vården klara av vårdskulden? (Allehanda 8/11).

Vi tackar PRO Samorganisation i Örnsköldsvik för engagemanget och för de frågor ni ställer. Från majoriteten och Vårdvalsutskottet så är vi stolta över att de satsningar och åtgärder som genomförs i omställningen till god och nära vård, förändringar som leder till ökad tillgänglighet för våra medborgare i kontakt med såväl primärvården som specialistvården.

Annons

Våra medarbetare ska ges möjlighet att utveckla nya arbetssätt som stärker tillgängligheten, patientkontakten och även den egna arbetsmiljön. Utbildning är viktigt för att kunna möta patienten på rätt sätt. ÄlSa-teamen får ökade resurser för att kunna möta de multisjuka äldre direkt i hemmet med provtagningar, sammanhållen vårdplanering och inte minst hembesök av såväl sjuksköterska som läkare. 

Annons

Resurser har även tillförts till mobila stroketeam för att möjliggöra hemrehabilitering av strokepatienter som därigenom slipper långa resor och/eller inläggning. En del av medlen som är tilldelade god och nära vård går även till kompetensväxling och vidareutbildning, exempelvis har vi just nu 86 medarbetare som utökar sin befintliga utbildning till specialistsjuksköterska. Listan kan göras lång, digitala pacemakermottagningar i Ånge och Härnösand, förstärkning av ambulanssjukvården med länsöverskridande samarbete och inrättande av ett ambulansbefäl på plats hos SOS Alarm.

Men vi är inte nöjda, 10 miljoner har fördelats 2022 till ökad läkarmedverkan på våra särskilda boenden vilket förväntas minska inläggningar och transporter till sjukhus. Vidare pågår en utveckling av digitala tjänster under devisen ’digitalt när det går, fysiskt när det behövs’. Digitala lösningar underlättar och snabbar upp kontakten med vården, exempelvis kan hemsjukvården vid sina besök mäta puls och syreupptagning som direkt skickas till läkare för bedömning och åtgärd.

Omställningen till god och nära vård är ett påbörjat arbete för ökad tillgänglighet och bättre kvalitet som redan gör skillnad för länets invånare - såväl vårdtagare som vårdgivare.

Ingeborg Wiksten (L) Ordförande Vårdvalsutskottet

Desislava Cvetkova (S) Vice Ordförande Vårdvalsutskottet

Jeanette Karlsson (M) Ersättare Vårdvalsutskottet

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy