Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Västernorrlands län

Insändare
S, M och L: Ingen ska behöva springa snabbare – vi ska arbeta smartare

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Sjukhusen i Västernorrland.

Bild: Arkivbild

Annons

När vi tillträdde efter valet 2018 fanns det inget annat majoritetsunderlag än S, M och L. Efter tre år, vad har då denna ”oheliga allians” lett till? Ansträngningarna inom Region Västernorrland verksamheter har varit mycket stora med en pandemi som påverkar alla verksamheter, medarbetare och invånare. Nödvändiga beslut har tagits kring organisationsförändringar på flera av våra enheter som förståeligt oroat både vår personal och medborgare i stort.

Tack vare statliga tillskott har vi kunnat betala av skulder från tidigare perioder och nu finns åter utrymme för satsningar. En prioritering i pandemins spår är att äldre nu kan få det årliga influensavaccinet kostnadsfritt. Det kan låta som en mindre detalj men vi vill inte att vaccinationen mot säsongsinfluensan blir en ekonomisk prioriteringsfråga för den enskilde. Inom en snar framtid sjösätts också satsningen på barn- och unga med psykiska ohälsa, som kommer heta barn- och ungdomsentrén.

Annons

Annons

En annan efterlängtad satsning är den digitala vårdappen. Senast till våren 2022 kommer regionens invånare att kunna träffa en läkare digitalt. Detta kommer inte enbart att öka tillgängligheten inom vården utan också bidra till en minskad belastning på fysiska Hälsocentraler.

Vi har i vår överenskommelse fokuserat på att det ska råda ordning och reda i verksamheten. Till det hör att verksamheterna ska hålla sig inom sin budget och sakta men säkert byts allt fler röda siffror mot svarta. Verksamheterna ställer om för att arbeta med mer samverkan och att använda länets samlade resurser så klokt som möjligt. Ingen ska behöva springa snabbare men vi ska arbeta smartare. Hit hör att också hantera den uppskjutna vården klokt, i samverkan med andra regioner som har liknande utmaningar.

Vi kan också notera att mycket går åt rätt håll. En försiktig befolkningsökning ser ut att bryta en alltför långvarig nedåtgående spiral i flera av våra kommuner. Allt fler ställer sig också bakom byggandet av nya Ostkustbanan som är en viktig kugge för utvecklingen av både gamla och nya företag i länet. Omställningen till Nära Vård som görs över hela landet ökar tillgängligheten och jämlikheten inom vården, nu möter vi våra patienter närmare hemmet med snabbare och enklare stöd. Samverkan mellan primärvård och specialistvård ger nya sätt att tillsammans stötta patienten.

Annons

Nu jobbar vi vidare. Fler utbildningsplatser för nya läkare, med AT, ST och BT-platser i hela länet och möjligheter för fler yrkesgrupper att bygga på sin utbildning. Förstärkningar av folkbildning, samverkan med civilsamhället och länets kreativa och kulturella näringar. Utvecklad samverkan med kommunerna som anpassas efter varje kommuns behov. Förstärkt arbete inom EU för att Västernorrland ska kunna konkurrera om EU-stöd ännu mer framgångsrikt. Det är en samlad och optimistisk majoritet som nu ser fram emot årets sista fullmäktige där vi ser en allt mer splittrad opposition.

Roger Johansson (S) Gruppledare

Anna Strandh Proos (M) Gruppledare

Sarah Karlsson (L) Gruppledare

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy